Годжи блъди мери забъркват в центъра на София

Димитър Владимиров отглежда 11 декара с екзотичния плод в монтанското село Говежда

Добре се съчетава и с мед

Пчелен мед с годжи бери, сиропи и коктейли с екзотичния плод бяха представени на Фермерския фестивал “От нашата ферма – с любов за вас” в София тази седмица. Посетителите имаха възможност да опитат от вкусните комбинации, както и да научат за здравословните ползи от консумацията на годжи бери.

Майстор на коктейлите е Димитър Владимиров, който от 5 години отглежда екзотичния плод в монтанското село Говежда. Пред “Труд” той разказа за начина на произвеждане и ефекта от приема му.

Годжи бери е храст с червени плодове с големина между 0,5 и 1,2 см. Родината му е Китай, където расте високо в планините. Отглежда се също и у нас, в цялата страна има около 300 декара насаждения. “Големи ферми има във Видинско, също в Ахелой, в село Труд и в Петърч”, обяснява Димитър. Климатът в страната ни е благоприятен, растението не е претенциозно и затова може да се отглежда на различни места. Независимо дали е в Северна или в Южна България, важното е да се полагат грижи за него. Растението не е трудно за отглеждане, единственият проблем е брането, защото цъфти, връзва и зрее по едно и също време. “На един клон има зелен и червен цвят и трябва да вземеш само зрялото”, обяснява фермерът.

Със семейството му имат 11 декара насаждения, производството е биосертифицирано. “В началото започна като хоби и имахме два декара, след това станаха пет, после осем, тази година засадихме още три. Когато се захванахме, нямаше много информация как се отглежда и не знаехме как ще се продава”, разказва Димитър.

Плодът се бере два месеца в годината – от края на юли до началото на октомври. След засаждане на растението са необходими четири години, за да узрее добре, затова в момента берат най-много плодове от първите пет декара.

Годжи бери е наричан още “плодът на дълголетието”, защото съдържа много полезни вещества. “В него има много витамини, полизахариди и голямо количество каротин. Плодът нормализира общото pH на организма, подобрява работата на сърцето и нормализира кръвната захар”, пояснява Димитър. Годжи бери влияе благоприятно върху здравето на очите заради каротина в него, чието количество е по-голямо от това в морковите. “Всички вещества, които са в годжи берито, се абсорбират 100 процента от организма”, казва Димитър. Количеството плод, което трябва да приемаме на ден, е 30 грама, в пресен вид е много по-полезен, защото ценните съставки остават.

Съхранението на прясното годжи бери е трудно, може да стои в хладилник около 6-7 дни при температура 3-4 градуса. Затова Димитър прави различни комбинации, чрез които прясното годжи бери може да се консумира по-дълго. Пчелен мед с годжи бери е един от продуктите му. “Медът е естествен консервант и чрез него пресният плод се съхранява в продължение на една година”. Сиропът от годжи бери с тръстикова захар е подходящ за прием от деца. Осем милилитра от него се разреждат с една чаша вода и се приемат сутрин. “Това е начин децата да консумират полезния плод, защото в пресен вид опитват, но им горчи, заради витамин C, който се съдържа в него”, пояснява той.

Освен от сиропа, посетителите имаха възможност да пробват и коктейли с годжи бери. На място фермерът приготви два вида коктейли с годжи бери - комбинация от сок от годжи бери и сок от ябълка, както и коктейл годжи блъди мери.

“Всеки знае как се прави блъди мери, само че аз ще го направя без алкохол, а който пожелае, ще добавя и водка”, обясняваше Димитър, докато приготвяше оригиналната напитка. “Комбинацията от доматен сок и сок от годжи бери е много приятна, защото самото годжи бери има вкус на люта чушка, но без да е пикантна”, отбеляза той.

Производителят уточни, че предимно по-младите познават екзотичния плод: “Обяснявам и на възрастните, давам им да опитат и след като им кажа колко е полезен плодът, те проверяват и след седмица се връщат и си купуват от продуктите”.

Хит в момента са соковете за отслабване, затова сме направили сок за отслабване от годжи бери, както и друг, който подобрява работата на сърцето и нормализира кръвната захар на страдащите от диабет.

Димитър споделя, че идеята му е да произвежда още продукти от годжи бери, които да се консумират все повечe и допълва: “Искам да произвеждаме продукти от годжи бери, които масово да се приемат, за да бъдат хората здрави и да усетят магията на този плод”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл