Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Годишната винетка важи 12 месеца (обзор)

От догодина се въвежда и тримесечен стикер

Годишната винетка ще важи 12 месеца от датата на закупуването й, а не както досега за една календарна година. Това решиха вчера депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за пътищата, инициирани от Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 година.

От догодина се въвеждат и тримесечни винетни стикери.

“Тримесечната винетка ще бъде от полза на българите, които карат автомобилите си на дълъг път само през лятото, както и за сънародниците ни, живеещи в чужбина, които се връщат в България само през лятото. Надяваме се, че с въвеждането на тримесечните винетки и хората, които до момента не си купуваха стикери, ще започнат да го правят”, заяви пред “Труд” депутатът Петър Славов.

Собствениците на леки автомобили ще могат да си купуват годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка, а за автобусите и тежкотоварните превозни средства ще има и дневни стикери.

С промените в закона се въвежда и компенсаторна такса, която ще се плаща от водачите, които ползват пътищата без винетка. Тя ще дава право платилият да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането й.

До приемането на законодателните промени се стигна след над едногодишни усилия на Славов и Димитров. В края на 2015 г. те предложиха да се въведе 6-месечна винетка, но тогава идеята им не срещна подкрепа сред управляващото мнозинство още на първо четене. След проведено допитване, допълнително настояване и събиране на подкрепа и от други парламентарни групи, през април 2016 г. беше внесен нов законопроект, този път предлагащ въвеждането на тримесечен стикер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.