Гойко Митич - секссимволът на днешните баби

Най-добрият индианец на всички времена

Седмицата на титаните

Планетите понякога си правят странни шегички. Случва се, макар и рядко, огромно струпване на лидери и знаменитости, родени по едно и също време. Такава е предстоящата седмица, когато на бял свят през различните години са се появили Бойко Борисов и Гойко Митич – на 13 юни, Доналд Тръмп на 14 юни, Симеон Сакскобургготски на 16 юни, Пол Маккартни и Румен Радев на 18 юни. Към тях можем да добавим Георги Димитров на 18 юни, Че Гевара на 14 юни и Джордж Буш-старши на 12 юни. И всички те са зодия Близнаци, чийто девиз е „Аз мисля“. Мислете му! 

Любимецът на дамите никога не е бил женен

Признат е за най-добър "кинематографичен" индианeц на всички времена

На младини бях женкар, казва актьорът

Популярният германски актьор от сръбски произход Гойко Митич е признат за най-добър "кинематографичен" индианец на всички времена. Роден е на 13 юни 1940 година в село Стройковци, край град Лесковац, бивша Югославия.  В младостта  си  води спортен начин на живот: язди коне, играе футбол, хандбал, лека атлетика... и след завършването на гимназията избира да учи в Академията за физическа култура в Белград. Мечтае да стане спортен треньор, но в началото на 60-те години, за да помогне финансово на семейството си, започва работа като каскадьор. Скоро започват да му предлагат и актьорски роли, сред които на индиец в няколко западни копродукции на Югославия, СССР и ГДР.

Прeз 1966 г. Гойко Митич зaминaвa зa бившата ГДР и зaпoчвa дa ce cнимa в кинocтудия ДEФA в уecтърни, игрaeйки рoли нa индиaнци. Заради перфектните си физически данни - висок е 183 см и тежи 80 кг, както и заради изключително привлекателната си външност, той получава и първите си сериозни роли. Учacтвa в 15 филмa  и става известен, особено в страните от Източния лагер, с главните с и роли в "Синовете на Великата мечка", в "Чингачхук", "Оцеола", "Улцана”, "Следите на Сокола"... По онова време Митич играе без дубльор. "От 6 годишен се научих да яздя, и то без седло. Като малък исках   да съм "добрия" каубой. Бях изгледал всички уестърни с Джон Уейн, които показват една специфична гледна точка към американската история. Историята винаги се пише от победителите. По-късно, при подготовката за "Синовете на Великата мечка", се наложи да чета повече и така се запознах с различни аспекти от борбата за свобода на индианците. Два пъти пътувах до Щатите при индианци от племето сиукси.

Най-голямата трудност при снимките за мен беше пушенето! Аз съм непушач и сцените с лулата на мира отнемаха цяла вечност", разказва в апогея на славата си актьорът.

Гойко Митич толкова е убедителен в образа на индианец с уменията си да язди и да стреля с лък, че става идол за тийнейджърите, а смуглото му лице и фигура  на културист пленява жените. "Получавах писма с чували, зрителите ми се обясняваха в любов. Има ли нещо по-важно за актьора от това? ", казва актьорът.
През 70-те и началото на 80-те години на миналия XX век пред киносалоните в бившите социалистически страни се вият огромни опашки.

И както самият той казва в интервю: “Веднъж индианец - цял живот индианец”. Ролите следват една след друга и славата му се чува навсякъде в страните от Желязната завеса, дори преминават и извън границите на соцлагера.

Индианските уестърни са голяма тръпка за зрителите и особено младите, които веднага приемат Митич за своя герой, на когото искат да приличат - смел, красив и борещ се за справедливост. Жените са луди по красивия сърбин, а мъжете се възхищават на мускулите, язденето и мъжкарството му. Малките, големите и още по-големите гледат филмите дори по 10 и повече пъти. А и как да не го направят - та билетчето за кино в онези години беше от 15 до 30 стотинки! Представяте ли си дългокосият Бате Гойко галопиращ на кон - гол до кръста или с индианска премяна, та той буквално влудяваше момичетата и момчетата...

Цял живот го наричат Винету от Изтока, без да се е превъплъщавал  в тази роля на големия екран, все пак изиграва Винету, но на по-късен ена етап  и то на театралната сцена.

Известната полска актриса Барбара Брилска участва в няколко филма с Митич, а един от партньорите му е и известният американски певец Дийн Рийд, известен  със съчувствието си към коренното население на Северна Америка.

Нашата Искра Радева играе негова съпруга

Екранна партньорка на Гойко Митич е била и нашата актриса Искра Радева. Тя играе Че Чо Тер, съпруга на Оцеола, в едноименния българо-германско-кубински филм по известния роман на Мейн Рийд, сниман през от 1971 г. Гойко Митич, идолът на всяка жена от онова време, се превъплъщава в ролята на лидера на семинолите.  Както разказва преди време Искра Радева, двамата с Гойко престоявали по 3 часа  ​​в гримьорната, за да ги превърнат в бронзово-червени индианци.

"Снимахме край Старо Оряхово в началото на февруари. Трябваше да плувам в ледено езеро, но снимките се забавиха. На следващия ден отидохме в Потсдам, където продължихме да работим в студиото. Развих обаче остра пневмония. Болката беше невероятна. Спряхме да снимаме. Искаха да ме заведат в болницата, но аз отказах, защото майка ми беше с мен. Тя, горката, прекара две седмици до леглото ми. Пиех много силен антибиотик. Гойко, който живееше в съседство , всяка сутрин ми носеше кисело мляко за антибиотика. Той беше много внимателен. Станахме много добри приятели. Преди време в телевизионното предаване "Ах, тези лица" ме изненада. Той беше попитан какво мисли за мен: "Още тогава знаех, че Искра ще стане страхотна актриса“,  спомня си нашата актриса.

Преди години самият Гойко Митич си признава, че бил силно впечатлен от нашата певица Леа Иванова. Апостол Карамитев го запознал с нея в берлинско вариете. Любовната авантюра между "главния индианец" на соцлагера и българската джаз звезда се разгоряла през 1965 г. Вече на 42, тя изглежда поне 2 петилетки по-млада и излъчва неустоим сексапил. Години по-късно, през 1967-а, Гойко идва в България, за да търси любимата си. Въпреки отчаяните си опити актьорът не успява да намери Леа. Независимо от любовния провал Митич и до днес таи хубави чувства към България.

Не успява да създаде семейство

Въпреки факта, че се радва на голям успех сред жените през целия си живот,  Гойко Митич никога не се е женил. "Аз бях жертва на работата си, не можах да създам семейство - нямаше време. Не съм убеден ерген. Просто животът ми винаги е бил пътуване. А в света няма толкова много красиви жени, които да чакат своя човек у дома. Ето защо бях сравнително нещастен в любовта", споделя в интервю актьорът. 

Една от големите му любови е актрисата Рената Блуме. Запознават си през 1974 г., докато се снимат във филма "Улцана". Играят съпружеска двойка – вожда на апахите и чаровната мексиканка Леоне. "Тя беше потресаващо красива! И на всичкото отгоре – свободна. Малко преди срещата ни се беше развела със съпруга си – режисьора Франк Байер. Как ли не се опитвах да я сваля, но тя дълго време не се даваше. Казваше, че никога повече няма да има взимане-даване с колеги-кинаджии. Снимките приключиха, тя не отговори на чувствата ми и аз почти я забравих. Веднъж бях тръгнал да купувам подарък, вече не помня за кого, и се отбих в едно магазинче за кристални сервизи. Там се сблъсках с Рената. Разбира се, предложих й да изпием по кафе в близкия бар. След него имаше и чаша вино. Накрая тръгнах да я изпращам. Признавам си – на младини бях женкар", признава в свое интервю Гойко Митич.

Рената не е някакъв епизод в неговия живот. Заедно са 2 години. "Тя страшно ревнуваше, че ме преследват красиви млади поклоннички. На няколко пъти късахме, имаше скандали. В крайна сметка Рената разбра, че не съм подходящ за ролята на съпруг. Напусна ме, но не заради Дийн Рид. Тя се запозна с него почти по същото време, когато се запозна и с мен – докато се снимаше във филма "Кийт и компания". Сближиха се чак след като той се разведе с втората си жена Вибке – няколко години след нашата раздяла", уточнява Гойко Митич. 

Има извънбрачна дъщеря

В публичното пространство  се носеше слух, че Гойко е бил любовник на жената на Ерих Хонекер - Маргот. Но самият Митич уверява, че никога не се е срещал нито с нея, нито с мъжа й, и изобщо се е държал настрана от властта в ГДР. А слухът се поражда от реплика на Маргот Хонекер, която веднъж публично го определя като "отличен мъжкар". Според Гойко това се отнасяло обаче само до неговите актьорски данни.

През 1991 г. Гойко Митич официално обяви, че има незаконна дъщеря Наталия (родена е през 1992 г.) , с чиято майка, архитект Рамона, имал бурен роман. Наталия живее с майка си в Италия, но често вижда баща си, дори участва с него в театрални постановки.

Този истински мъжкар - като поведение и излъчване, и днес омайва с чара си. Но той не е от актьорите, които показват личния си живот на папараците. Жената до него той пази в тайна. Днес Гойко Митич живее в Берлин, продължава да играе в телевизионни сериали, в театрални постановки е все така обича индианците.

Ето как актьорът обяснява отличния си външен вид и в зряла възраст:  "Не пуша, ако пия, то са само добри вина. В Гърция всяко лято се гмуркам 30 метра дълбочина, плавам с кану..."

Провокира въстание

Филмът “Синовете на Великата мечка”, в който Гойко Митич играе ролята на индианския воин от племето сиукси Токей Ихту, става най-касовият в Източна Европа. В началото на 70-те от ГДР подаряват копие от филма на индианското племе сиу-дакота в Южна Дакота. Скоро в редица индиански резервати в САЩ избухва най-голямото през ХХ век въстание на племето сиукси - то е жестоко потушено. ФБР прави разследване на ексцесиите и стига до извода, че те са били провокирани от филма с бате Гойко, а в американските служби е направено специално досие на Токей Ихту - Гойко Митич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл