Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Два кораба горят в Керченския проток (ВИДЕО)

Голямата арабска свада Дипломатическият конфликт в Близкия Изток изглежда силов ход в мащабна и тревожна стратегия

Не че американците не са способни да започнат война със себе си във всяка точка на света в името на финансовия интерес, но в случая – едва ли

С изненада светът научи преди два дни, че относително прогресивното в схващанията си арабско емирство Катар е обявено за враг номер едно на събратята си. Деспотите от Саудитска Арабия, военната хунта в Египет, едно от много правителства в Либия, двадесетте квадратни километра останали от суверенен Йемен, Обединените арабски емирства, Малдивите и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си отношения с Доха.

Основанието: емирът на Катар открито подкрепя тероризма. Но не с третите най-големи залежи на природен газ в света, глобалната телевизионна мрежа „Ал Джазира”, авиокомпанията от най- висок клас „Катар Еъруейс” (приятел пътува с тях преди време и сподели, че само не са му заклали коч в кабината) и една от най-футуристичните столици на планетата, Доха, обявена за част от Новите седем чудеса на света. О, не! Да те обяви Саудитска Арабия, родината на уахабизма и изконен банкер на радикалния ислям – от муджахидините, през Осама бин Ладен, „Ал Кайда” и талибаните, до Даеш – за терорист, трябва сериозно да си сгазил лука!

Доводите, на пръв поглед, опират до чест и достойнство. Големият грях на катарците са както вече споменах прогресивните им разбирания, с които бръкнаха в очите на комшиите от сунитската арабска общност. А там тръгне ли да прелива чашата, става бързо. Финансирането на няколко революции от Арабската пролет, включително тази в Египет (свалила Хосни Мубарак и довела на власт за кратко любимците на емира на Катар от „Мюсюлманско братство”, преди военния контра-преврат на генерал Ал-Сиси), беше сравнително лесно за преглъщане. Най-вече с парите, които от солидарност продължиха да наливат и след това катарските банки. Но да предположиш на глас, че израелците и иранците може би също са хора, си е направо повод за война. Без значение дали наистина си го казал или не. Защото катарците отричат „ан блок” да са чак толкова прогресивно мислещи и обвиняват чужди хакери, които пробили сайта на държавната медия, и „сложили думите в устата” на емира Тамим бин Хамад ал-Тани. Официални лица, включително чужди дипломати, присъствали на събитието, на което уж монархът произнесъл скверните слова, се кълнят публично че никога не ги е изричал, но това е положението. Кажат ли пазителите на Мека и Медина, че си терорист, няма измъкване.

Особено с прерогативите, които индиректно им даде президентът на САЩ Доналд Тръмп, в рамките на Американо-арабската среща на върха в Рияд преди две седмици, „да колят и да бесят” както намерят за добре. Изпуснахте ли го този момент?

Да обобщим накратко. Човекът-стихийно бедствие реши да се разходи по света и вместо първо да посети съседите си, както е традиционно, отскочи до Близкия Изток и Европа. Първите два етапа от пътуването му бяха Саудитска Арабия и Израел. С пристигането му в Рияд беше подписан договор за доставка на американско въоръжение за саудитския деспот на стойност 110 млрд. долара. Свитата на Тръмп се състоеше от десетки бизнесмени, но и точно толкова военни, висши офицери от всички видове войски, директори на служби и т. н. Източници от вътрешните кръгове на американския президент изпуснаха (несъмнено нарочно) информация до придворни медии зад Океана в началото на пътуването, че сред темите, които Тръмп и съветниците му искат да обсъдят с някои от по-сериозните играчи от арабския лагер, е създаването на военен алианс в Близкия Изток, по примера на НАТО. С американско покровителство, пари и инфраструктура. Основната цел на този арабски алианс ще е да се бори с тероризма, разбира се и гръбнакът му ще е Саудитска Арабия. Колко е еволюирала тази идея по време на разговорите „на експертно ниво” можем само да гадаем на този етап. Но какъвто и да е бил изходът, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху сияеше като малко дете на рожден ден и при посрещането, и при изпращането на Тръмп от Ерусалим след това. И сигурно не са малко поводите.

Както и да го погледнем, военна организация в Близкия Изток, водена от Саудитска Арабия, с покровителството на САЩ и тайната благословия на Израел, се превръща в сунитски алианс. Чиито стратегически интереси ще следват приоритетно тези на саудитците. Които са във все по-ожесточен конфликт за регионално превъзходство с верския си враг Иран. Бойното поле последните две години е Йемен. Където саудитците (с арабска военна коалиция, включваща и Катар) воюват на страната на легитимно избраното правителство, срещу бунтовници-шиити, подкрепяни от Иран, които контролират столицата Сана и приблизително една трета от територията на страната. На място присъстват „експерти” от ливанската групировка „Хизбулла”, а огромни площи се контролират от организацията на „Ал Кайда” на Арабския полуостров и Даеш. Последните две терористични обединения все още се конкурират на глобалната сцена кой е по-кръвожаден и Йемен им идва дюшеш с бедността на населението и липсата на всякакъв интерес от страна на Запада.

И тук в играта влиза Катар със силовия ход на коалицията зад Саудитска Арабия. Несъмнено с цел да накаже емирството за опитите му да играе солово „приятел с всички” без благословията на уахабитите. Но и да демонстрира новопридобитите мускули. Жестът с прекъсването на дипломатическите отношения едва ли ще ескалира повече от това. Кувейт и принцът на Оман вече са се ангажирали да са посредници в изглаждането на отношенията. Ще се разменят клетви и обещания, камили, роби и злато, кой знае всъщност? Още повече, че в Катар е базирано Близкоизточното централно военно командване на САЩ и най-голямата им база в региона с близо 10 000 военнослужещи и цял флот във водите край полуострова. Не че американците не са способни да започнат война със себе си във всяка точка на света в името на финансовия интерес, но в случая, едва ли.

Така или иначе сме свидетели на първи ход от най-вероятно доста мащабен сценарий, насочен към въвличането на Иран в по-широк регионален конфликт с арабските държави. Без значение чии хакери бутнаха първото домино. Простата аритметика е ясна: подобно развитие ще създаде директно основа за връщане на международните санкции над Иран и страната бързо ще загуби ресурсите, необходими едновременно да се отбранява и да финансира, и въоръжава „Хамас”, „Хизбулла” и режима в Сирия. Израел ще вика ура! Това най-вероятно временно ще отслаби Ирак, но ще даде възможност на уахабитите да укротят хранениците си от Даеш и подмолно да ги вкарат в управлението на страната. Пък и в крайна сметка гръбнакът на халифата са бившите „федаини”, смъртната гвардия на екзекутирания иракски диктатор Саддам Хюсеин. Които, каквото и да си говорим за радикализирането им, остават непобедени от чужда сила на своя земя вече 14 години. Спомнете си само Фалуджа и колко пъти трябваше да го превземат отново и отново американците във всичките години след като обявиха победа в Ирак. С тях срещу Иран баланса на силите се променя драстично в полза на Саудитската НАТО. Освен ако не се оплескат много нещата с кюрдите в Северен Ирак. Така или иначе американците ще го нарекат „победа срещу тероризма”!

С много едри щрихи в дългосрочен план подобна прогноза съвсем не изглежда обещаващо. Най-малкото защото коалирането на радикалните ислямисти и насочването им към „друг враг” е колкото временно решение, толкова и нож с две остриета. На първо време няма да помогне по никакъв начин за овладяване на „домашния тероризъм”, който Западна Европа толкова успешно отглежда в гетата и предградията на големите си градове. И ако на теория арабската НАТО излезе победител от конфликт с Иран, това само ще подкове допълнително фанатиците да потърсят нови неверници за въвеждане в правия път. И дори да се обърнат първо към Африка, където вече имат добри позиции, следващата възможна цел няма да е Азия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. САЩ СА СВЕТОВНОТО ЗЛО. САЩ Е СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИСТ. ПОДКРЕПЯНИ ОТ ИЗСРАЛ.

  2. кофти му е на бенишев, че янките завряха смрадивата клинтъница в мечи задник…

  3. Излиза, че следващите две световни първенства по футбол ще се проведат в терористични държави. Ха-ха!

  4. порчо…По-голямо световно зло от исляма няма!!!Всички знаем,че мюсюлманите са терористите.Срещу тях трябва да се съюзи света,за да има мир.Всяка държава трябва да предприеме кампания срещу рязяните.Не трябва да им разрешаваме да си разиграват коня.

  5. Много добра статия и анализи, ноо забравихте най-големият играч в района Ердоган. Без него не може да има нито Нато нито саудитско Нато! А е и крайно време северен Ирак и Северна Сирия да проведат своите референдуми за присъединяване към Турция . Военната турска база в Катар скоро ще гъмжи от турски войници и експерти и едва ли някой ще нападне Катар или Иран докато Турция е там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.