Голяма част от сградите не подлежат на обновяване

Снимка: Архив

Голяма част от сградния фонд у нас не подлежи на обновяване и развитие. Това становище изразиха енергийни експерти на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум /БЕМФ/.

Въпреки поставените цели за енергийна ефективност през 2015 година, у нас има само един блок, който е с почти нулево потребление на енергия. Това е блок 8 на Техническия университет, съобщи Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. 23 сгради са в клас А, но не покриват изискванията 55% от енергията в тях да е от възобновяеми енергийни източници, посочи той.

Според него проблемът с мръсния въздух може да се реши с обновяване на сградния фонд, поддържането му и отговорност на собствениците на жилищата в тях.

У нас все още няма дефиниция, която да определя кои хора са енергийно бедни, каза Станислав Андреев от Центъра. Има различни данни - едните са на Евростат, те показват, че 34% от хората у нас не могат да поддържат топлинен комфорт в домовете си. По този показател България е на първо място в ЕС. Според данни по Програмата за отопление целева помощ за отопление получават 255 000 домакинства. По Механизма за защита на уязвимите потребители са обхванати 1,1, млн. българи, допълни експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции