"Голямото плюскане" на голям екран

Една от легендарните класики на европейското кино отново пристига в тъмния салон, за да припомни на публиката времената на качествената сатира и великите звезди от Стария континент. Това е "Голямото плюскане" - шедьовър от Франция и Италия, който се завръща на голям екран в София. 

Прожекцията на прочутото прозиведение от 1973-а година е днес, на 3 април, от 16:15 часа в кино "Люмиер" в столицата.

Айтьорският състав е исторически - Марчело Мастрояни, Уго Тоняци, Мишел Пиколи, Филип Ноаре, Андреа Фереол...

Историята и влиянието на филма за чудесно описани от Жил Жакоб, дългогодишен артистичен директор на фестивала в Кан: "Четирима приятели се събират за уикенда в парижка къща, за да готвят и да се тъпчат. Поканени са проститутки, но сексът не трябва да отклонява от крайната цел – плюскане до смърт.

Тоняци е несравним готвач, закоравял фустогонец и любител на пръдните; Мастрояни – непредсказуемият капитан на борда, с истеричен смях; Пиколи трудно прикрива хомосексуалния си уклон; а Ноаре е неудовлетворен съдия, с кръвосмесителни тежнения към своята дойка...


През 1973 г. филмът предизвика грандиозен скандал. В наши дни въздействието на Голямото плюскане се трансформира с оглед на отминаващото време и еволюцията на нравите – смехът и размисълът триумфират.

От провокативен гуляй, този грандиозен реквием се превърна в кинокласика и пророческа басня за консуматорското общество в цялата му неприличност, както и за злоупотребата, превърната в изкуство."

Режисьор и съсценарист е Марко Ферери, сценаристи са Рафаел Аскона и Франсис Бланш, оператор е Марио Вулпиани, а музиката  – на Филип Сард.

 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино