Голямо е търсенето на луксозни имоти

С покупката на луксозен дом хората повишават стандарта си на живот, а наред с това влагат парите си на сигурно място.

Купуват, защото очакват поскъпване през следващите години

С придобиването на дом вдигат стандарта си на живот и влагат парите си на сигурно място

Различни източници на енергия

Търсенето на луксозни имоти е голямо, разказаха брокери. Сред причините за това са, че с придобиването на луксозен дом хората повишават стандарта си на живот, а наред с това влагат парите си на сигурно място.

Най-често луксозни имоти купуват хора с високи доходи, които не се влияят от размера на лихвите по банковите кредити и инфлацията. Фактори като повишаване на разходите за живот не оказват съществено значение върху поведението на най-заможните хора и съответно върху желанието им да придобият луксозен имот. Затова търсенето на луксозни имоти е стабилно във времето, а цените им нарастват.

Характерно за луксозните имоти е тяхната уникалност - като среда около сградата, архитектура, локация и качество на изпълнението. Някои нови луксозни сгради предлагат различни възможности за източници на енергия - например природен газ или електрическа енергия от фотоволтаици. Все по-често в луксозните имоти използват иновативни технологии за регулиране на температурата, както и възможност за дистанционно пускане и спиране на отоплението.

Цените на имотите вече са много високи за финансовите възможности на много хора. Но очакванията им, че цените на жилищата може да продължат да нарастват през следващите години и покупката на дом за семейството може са стане още по-трудна задача, ги карат да купуват. В страните от Западна Европа много хора нямат възможност да купят собствен дом и живеят под наем. С доближаване на България до икономически по-развитите страни от ЕС животът под наем ще става все по-често срещан и в България. Затова консултантите съветват хората, ако имат финансова възможност, да купуват имоти.

Анкета на един от големите сайтове за недвижими имоти показва, че 36% от потенциалните купувачи биха избрали апартамент ново строителство. Почти толкова - 35%, биха предпочели жилище в стара сграда, а за 29% дали жилището е ново или старо строителство не е най-важният фактор при придобиване на апартамент.

Имоти купуват не само хора с високи доходи и големи спестявания, които искат да вложат парите си в нещо сигурно. Много млади хора с не толкова високи доходи също купуват апартаменти. Например те се местят от по-малък към по-голям град и си намират работа с добра заплата. Те предпочитат вместо всеки месец да дават пари за наем, да придобият собствен дом и да изплащат кредит. Плюсът в този случай е, че след години ще са изплатили заема и ще имат собствен дом, който могат да оставят на децата си. Минусът е, че купувачите поемат по-голям риск - ако останат без работа или им се наложи да работят за по-ниска заплата, може да не могат да правят вноски по кредита. Ако живеят под наем и останат без работа, могат да се пренесат в по-малко и по-отдалечено от центъра жилище, където наемът е по-малък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти