Гонзо: Във футбола договорите не важат

Георги Иванов официално пое спортно-техническата власт в „Локомотив“ (Пловдив). Легендата на българския футбол бе представен на „Лаута“, завръщайки се в голямата игра след 2-годишна пауза. Гонзо познава отлично атмосферата в клуба, откъдето тръгна и кариерата му на футболист. През 2012 година Иванов бе треньор за 24 часа на „смърфовете“, но заради лоши условия при тогавашния президент Веселин Марешки си тръгна веднага от „Локомотив“.

- Как се стигна до вашето назначение и какви функции ще изпълнявате в „Локомотив“?

- Имахме разговор с г-н Крушарски, който ми отправи предложение да помогна на спортно-техническия щаб да се променят нещата към по-добро. Смятам, че „Локомотив“ има добра база и заедно можем да подобрим условията и начина, по който се работи в клуба.

- Дълго ли се колебахте?

- В интерес на истината не. Аз съм юноша на „Локомотив“, тук съм израснал. За мен е удоволствие да работя на „Лаута“. Това е един от четирите клуба с най-голяма фенска маса заедно с „Левски“, ЦСКА и „Ботев“ (Пд).

- Какво искате да постигнете?

- Трябва да вървим крачка по крачка. Не да гледаме моментните резултати. Феновете проявяват сериозен интерес през този сезон. Срещу „Дунав“ имаше много хора, въпреки че беше през седмицата. Трябва да го задържим тази посещаемост. Ние не трябва да гледаме следващия мач, а стратегията за развитието на клуба, за да може не да участваме епизодично в евротурнирите, а това да бъде константно. Трябва да обърнем внимание на школата, за да излизат кадри. Най-важното ще бъде да подобрим инфраструктурата на клуба. За целта трябва Общината да помогне, а не да иска 1 млн. лева за концесия. Искаме да изградим четири терена, какъвто проект имаме. „Локомотив“ е дал много легенди на футбола. Да тренират три отбора на един изкуствен терен, няма как да се случат нещата. Трябва да направим добра база, за да поставим основа за бъдещето.

- Кой е най-горещият ви спомен, свързан с отбора?

- „Локомотив“ ме е изградил като човек и характер. Едно дете се изгражда от малко да бъде победител и отдаден на спорта. Недялко Стамболиев ми беше първи треньор. Смятам, че клубът ми е дал една добра основа, за да мога да продължа развитието си. Имам и неприятни спомени. Преди години тук бях треньор за един ден. Но всичко е забравено.

- Относно приятните и неприятни спомени, на какво ви научи престоя в „Левски“?

- Смятам, че съм бил в тежки времена в „Левски“. Тогава нямаше тези финансови условия, за да изградим отбор. И все пак имахме добър тим. Последните две влизания на „Левски“ в Лига Европа бяха по мое време, когато с Ясен Петров изградихме добър състав. Но се налагаше да продаваме футболисти. Имаше много трудности, но те ме научиха на много неща.

- Какви ще бъдат вашите правомощия и отговорности?

- Не е моментът аз да ги казвам. С г-н Крушарски сме се разбрали за спортно-техническата част. Трябва да се даде спокойствие на отбора и треньора. Да направим синхрон между школата и първия тим. Интриги и вътрешни дразги няма да има, такъв човек съм и няма да го допусна.

- Не се ли притеснявате, че договорът не е подписан?

- Не, това няма значение. Такава сфера е футболът, че договорите не важат. Можеш да имаш контракт за 5 години и след два дни да си тръгнеш. Ако трябва да се върна в „Левски“, там бях спортен директор, а договорът ми беше на помощник-треньор, за да изкарам Про лиценза. Един човек сам си извоюва позициите.

- Запознат ли сте сте с факта, че изминаха 25 години от последната титла на юношите?

- Терените ни са недостатъчни, за да дадем на треньорите добра основа и да развият таланта на децата. Вчера бях на тренировка, на която три отбора тренираха на един терен. Децата не искат да идват в отбор с такива условия. В този ред на мисли, „Ботев“ изглежда по-привлекателен за юношите, защото имат предпоставки за развитие. Базата им е по-добра.

- Какво бихте казали на феновете?

Да подкрепят отбора, както го правят досега и да се радват на успехите. Ще има трудни моменти, но не всичко е цветя и рози. Сега „Локомотив“ е на гребена на вълната заради спечелената Купа и моментните резултати. Надявам се тази година най-малкото да влезем в шестицата. Там ще играем всеки кръг с водещите отбори, а не срещу „Царско село“ и „Витоша“, без да искам да ги обиждам. В големите мачове се оформят играчите. Когато хората очакваха да отстраним „Страсбург“, знаех, че това няма как да се случи. Ние играем 4-5 големи мача в годината, а този отбор всеки уикенд се изправя срещу силни противници.

Коментари

Задължително поле