Горанов: Ако болница "Лозенец" няма устойчив модел на финансиране, трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид

Владислав Горанов

Ако няма устойчив модел на финансиране на болница „Лозенец”, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в парламента, предаде БГНЕС. Горанов заяви, че не е запознат днес с финансовото състояние на лечебното заведение.

“Дотолкова доколкото знаете, че в края на миналата година 23 млн. бяха отпуснати допълнително от бюджета на МС по бюджета на болница „Лозенец”, за да разплати част от просрочените задължения. На мен не ми е известно да има утвърдена от правителството или от който и да е било инвестиционна програма в мащабите, в които тя се анонсира”, каза Горанов.

Финансовият министър заяви, че знае за доклада на медицинския одит, знае и за отчетите, които болница „Лозенец” подава към МС като първостепенен разпоредител. „Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупани от някой просрочени задължения, първо трябва да направим анализ защо и как функционира това лечебно заведение и на какви основания се предоставя допълнително субсидия, и след това ще преценяваме.

Във всеки случай, ако няма устойчив модел на финансиране на тази болница, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид. Защото ако се предоставят извън правилата, по които функционира здравната система допълнителни средства на едно лечебно заведение, то това трябва да е разписано ясно и конкретно по каква причина се прави”, отговори той на журналистически въпрос.

Горанов даде пример, че за ВМА се предоставят средства от бюджета на МО, заради контингента, който обслужва и функциите, които изпълнява с оглед на членството на България в НАТО.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България