Горанов: България е добро място за инвестиции, затова и "Стандарт енд Пуърс" я оцени с инвестиционен кредитен рейтинг

Снимки: Денислав Стойчев

Има още дълго време да се коментират тези процеси, но добрата новина е, че и светът оценява, че това, което се случва в българската икономика и финансова система е положително. Това дава основание да се счита, че България е добро място за инвестиции, затова и Standard & Poor's оцени България с инвестиционен кредитен рейтинг. Това каза на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

„По инициатива на министър-председателя се проведе работно съвещание в Министерския съвет с участието на министъра на вътрешните работи, финансовия министър, министъра на здравеопазването и представители на силовите служби, в това число ДАНС. Обсъдихме няколко въпроса, свързани с проблемите в здравеопазването, обстановката в страната в резултат на обилните валежи от последните 24 часа и използвах възможността да докладвам на министър-председателя добрите новини, които съобщиха рейтинговите агенции в петък късно вечерта, след затварянето на финансовите пазари.

Благодарение на общите усилия на правителството и на резултатите, които българската икономика реализира от последните години, вече една от най-големите кредитни агенции - Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на страната и той вече е в инвестиционната скала“, заяви финансовият министър. „Това, за обикновения човек, означава повишено доверие на международните инвеститори в страната. Означава потенциал за поддържане на ниски лихвени равнища както за бизнеса, така и за домакинствата, а и като цяло атестация за процесите, които протичат в страната“, допълни още той. По думите на Горанов малко след агенция Standard & Poor's и Fitch Ratings е увеличила кредитния рейтинг на страната, което означава, че оценяват перспективите пред нас като положителни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България