Германската прокуратура се включи в разследването за стрелбата в Страсбург

Стоичков е почетен гражданин на Стара Загора

Корнелия Нинова бе приета в болница с абцес

Баща, син и двама сервитьори държали наркотици в кофи от сирене

Жертвите на нападението в Страсбург са вече три

Ердоган обяви начало на строителството на наземната част от „Турски поток“

9 години затвор за украинеца, убил бременна жена и мъжа й на АМ „Тракия“

Катастрофа с бежанци в Гърция, трима са мъртви (СНИМКИ)

Министър Каракачанов: Ние сме длъжни да храним Българската армия, приказки за корупция не приемам

Обновиха войнишки паметник в Беброво

Хлябът и месото поскъпват

Джей Ло намекна за сватба с Алекс Родригес

Общинският съвет с декларация в подкрепа на младежка зимна олимпиада в София ДСБ и БСП направиха коалиция "против" документа, който ще бъде гласуван на 20 декември

Индустрията може да получи помощ за компенсиране на разходите за въглеродни емисии

120 фазана бяха пуснати на свобода в Ловния парк в София

Горанов изправи Каракачанов пред сериозно изпитание И с бюджет 2018 армията няма да живне. Както, впрочем беше и с тазгодишния

Всички приказки и най-вече политически речи за повишаване социалния статут на военносужещите вече са опровергават от бюджета за следващата година, чийто проект е публикуван от финансовото минстерство. Сега остава да видим как ще реагира министърът на отбраната при обсъждането на заседанието на правителството и в Народното събрание, разбира се. И доколко депутатите ще отстъпят от заявяваните неведнъж позиции за по-голяма грижа за хората с пагони. И дали със същия ентусиазъм, с който променят законите, възлагайки повече задачи на армията, ще изразят друго, различно от изпълнителната власт, мнение. Или продължава времето, когато бившият министър на отбраната Николай Ненчев обикаляше параментарните групи да ги убеждава за по-голям военен бюджет, след като колегите му от правителството не бяха го подкрепили.

Според проекта Министерството на отбраната ще има 113 млн. лв. повече през следващата година. Както в документа, така и в публичните изяви на управляващите преди неговото огласяване, дебело се подчертава, че с това ще бъдат увеличени заплатите на хората с пагони. С колко и как? С по-малко от очакваното и доста неясно. Актуализираната бюджетна прогноза за следващите три години дава шанс на оптимистите. Тя предвижда по 100 милиона за трите години. Колко от тях обаче, ще отидат за покриване на увеличението на минималната работна заплата в системата на министерството и подчинените му структури, тепърва ще видим. Колко от тях ще бъдат за социални осигуровки, също предстои да разберем. Колко голямо е това увеличение, обаче е повече от ясно. За 2017 г. разходите за персонал на МО бяха 804 милиона, сега са увеличени със 100 милиона. Сравнението е показателно. При всички случаи заплатите на военнослужещите няма да скочат двойно за три години, както е записано в проекта за учителите, например.

Най-красноречивото доказателство за това, че за правителството по-високите заплати в армията, а и в целия сектор „Сигурност“, не е приоритет, е запазването на базата за определяне на месечното възнаграждение на 380 лв. Толкова е през тази година, толкова бе и през миналите три. Няма съмнение, че това е сигурният начин за по-високи заплати. Той обаче не се случва. Министърът на отбраната ще получи 100 милиона, за да направи само един жест към военнослужещите, за което заяви още в края на юли. Очевидно е, че ако има увеличение на заплатите, то ще става по други показатели и критерии, както вече каза няколко пъти Красимир Каракачанов. Въпросът е да няма противопоставяне между военнослужещите, както предупреди преди няколко дни в интервю за в. „Българска армия“ началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Впрочем той подсказа и един от вариантите, които се обмислят. За войниците – 10 процента увеличение, за сержантите – 9, а за офицерите – 8. Т.е. войникът ще вземе 60-70 лв. повече.
Не по-малко интересно стои в проекта за бюджет и въпросът за трите модернизационни проекта за Въоръжените сили. Независимо, че парламентът върна проекта за новите изтребители, като една от причините бе схемата за плащане, финансовото министерство вече е решило този проблем и е разпределило парите. Очевидно няма да чака ново решение от страна на министъра на отбраната.

Средства за бронирани бойни машини обаче не са предвидени. Това означава, че проектът на Сухопътни войски няма да стартира скоро.

През следващите три години за модернизация на Въоръжените сили от централния бюджет са предвидени 1,191 млрд. лв. Те обаче са разпределни само за ВВС и ВМС. 678 милиона са за замяна на МиГ-29, като точно тук е фиксирана схемата – по 226 милиона за всяка година. За ВМС има 513 милиона или по 171 милиона за всяка година. За Сухопътни войски, поне засега, – нищо. А всички са на мнение, че трите проекта трябва да вървят заедно. Само че финансовото министерство ги изпревари с актуализираната си бюджетна прогноза. И закова парите. А в самия бюджет на МО сложи само 50 хиляди повече за капиталови разходи.

Очевидно е, че и през следващата година парите ще определят визията на Въоръжените ни сили, а не мисиите, задачите и заплахите. Което поставя на сериозно изпитание министър Каракачанов и неговите подчинени – цивилни и военни.

Амбиции без пари

Няма съмнение, че с този бюджет Владислав Горанов пробва сериозно своя колега Красимир Каракачанов. Още повече, че не е минал започналият преглед на програмата за развитие на отбранителните способности и плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Ако той няма резултати, включително с финансово отражение, едва ли ще бъде ползотворен. А амбицията е да се попълва големият некомплект, както от кадрови военнослужещи, така и от резервисти.
И с бюджет 2018 армията няма да живне. Както, впрочем беше и с тазгодишния

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Ами след като и с тоя бюджет армията няма да живне,значи ще си мрейне. И Горановчо ще си я погребне.

 2. Спиридоне, СПРИ СЕ !
  Не си прав! И майка ти не е права! Че и баща ти не е прав!

  Дай да започнем отначало:
  Увеличението на бюджета за което и да е ведомство НЕ ОЗНАЧАВА увеличение на заплатите в същото ведомство!
  А ти само КРЕЩИШ, че УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ Е НЕДОСТАТЪЧНО !

  Спри се!

  Първо – не си канесебето на военните за да пишеш единствено и само за заплати!
  Второ (и най-важно) заплати се увеличават (навсякъде по света!) единствено и само при ПОВЕЧЕ СВЪРШЕНА РАБОТА!
  Трето и окончателно – заплатите се увеличават ИНДИВИДУАЛНО, ОТЧИТАЙКИ ПРИНОСА на всеки в общото изпълнение на възложената работа!

  Хайде сега да погледнем КАКВО СВЪРШИХА ВОЕННИТЕ!
  Увеличиха ли националната безопасност? Поне от 0.1% вдигнаха ли безопасността на 0.2%?
  Отговорът и сам го знаеш – НЕ, НЕ и НЕ!
  И сам знаеш и защо е така: в „органите“ за „национална защита“ 90% от човешкия състав е НЕПРИГОДЕН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ на каквито и да било задачи!
  Пилотите могат да „вдигат“ самолета и да го „приземяват“! А би трябвало да могат да водят „въздушен бой“! Ако всички наши пилоти ги накараме да ЛЕТЯТ В ЕДНА ЕСКАДРИЛА и тази ескадрила трябва да лети едновременно на 30 м от морската повърхност в продължение на 200 км то в „базата“ ще се „върнат“ само ЧЕТВЪРТ ОТ САМОЛЕТИТЕ!
  Знаеш го, нали!? Ама лаеш ЗАПЛАТИ, ЗАПЛАТИ!
  Срещу КАКВО, БЕ?

  Да говорим ли за сухопътните войски?
  Пак е същото!
  Ако накараме ЦЯЛАТА СУХОПЪТНА АРМИЯ да мине в колона в бойната техника трасето КОМ – ЕМИНЕ – то в Емине ще пристигне само ЧЕТВЪРТ ОТ ВОЙСКАТА НИ!
  Лъжа ли?
  Знаеш, че не лъжа, но ЛАЕШ – ЗАПЛАТИ, ЗАПЛАТИ!

  За флота дори не желая да ти говоря – искараме ли целия флот на 100 км в морето, накараме ли го да гръмне веднъ В ЗАЛП с всички огневи средства – и до „базата“ няма да се върне нито един кораб!
  Знаеш го, нали!? Ама ЛАЕШ – ЗАПЛАТИ, ЗАПЛАТИ!

  Е – сега разбираш ли?
  Ако ще да им ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИТЕ ДЕСЕТОРНО – нито пилотите ще успеят да прелетят, нито моряците да доплуват, нито „кашиците“ да прекосят!
  Защото НЕ СА ВОЙНИЦИ! А единствено и само ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!
  При това МЪРЗЕЛИВИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ в 70% от всички!
  И ето ТЕЗИ МЪРЗЕЛИВЦИ винаги ще крещят: „Заплати! Заплати! Давайте ни по-високи заплати!
  А когато ги попиташ за РЕЗУЛТАТИ – отговорът им винаги ще бъде:
  Че аз да не съм дошъл в армията да мра, бе!?

  1. Уважаеми г-н (г-жо) Путараш. Няма как да публикувате Вашето „изключително прозорливо“ мнение тук, а и в който и да е друг сайт, ако не разполагате с необходимото устройство (PC, notebook, таблет и др.) при това изправно. Същото е и с „кашиците“ с които се олицетворявам, пилотите (на които определено не съм им фен) и моряците (също като за пилотите). П.С. Замислих се … дали неуважаваните от мен български политици – „“““лидери““““ биха ръководили така „мъдро“ БЪЛГАРИЯ, ако нямаше данъци? Как биха построили тези магистрали, помпени станции и др. екстри за целокупния Български народ? П.С. Не съм фен на ВВС и ВМС по съвсем други причини…, но това е друг въпрос.

 3. Разбира се. Помня много добре годините, когато нашата преса цитираше военния бюджет на САЩ и тръбеше : С тези милиарди могат да се построят толкова и толкова болници, толкова и толкова училища, мизерията и нищетата ще се изкоренят, няма да има гладуващи на планетата. С две думи: „Човешкият живот ще бъде един безконечен възход нагоре, нагоре. “ Е сега от кого ще се браним с Фантомите: от нашия православен брат или от нашия мюсюлмански съюзник.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.