На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Горанов: Има още какво да се направи за подобряването на доверието към банковата система

Снимка: Цветан Томчев

„Споделям мнението на МВФ че има още какво да се направи по отношение на подобряването на доверието към финансовата система, но сме удовлетворени от извода, че имаме стабилна и добре капитализирана банкова система“. Това заяви Владислав Горанов министърът на финансите по време на събитие по случай 25 годишнината на Асоциацията на банките в България (АББ).

Докладът на Международния валутен фонд излезе днес, като институцията препоръча още укрепване на банковия надзор и намаление на необслужваните заеми.

„Тази годишнина съвпада и с присъединяването на България към ЕС, тогава страната ни стана част от единния пазар на съюза, а с това влязохме и на вътрешния пазар на банкови услуги. Свободното предоставяне на финансови услуги подобри значително и нашия банков пазар, като значително засили конкуренцията в него. Предостави много възможности на бизнеса и за разширяване на пазарите”, заяви министърът на финансите.

По думите му хармонизирането на банковото законодателство у нас е започнало още преди да станем член на ЕС, а голяма част от банковите активи са купени от институционални инвеститори от държавите членки на ЕС. “В момента почти 100% от собствеността на банковия сектор в България е на държави членки от съюза, 20% от тях са на България. Наш приоритет на кредиторите и правителството е да подготвим страната за присъединяване към еврозоната. А това е единственият естествен път на българската монетарна политика“, коментира Горанов.

Според Горанов присъединяването на България към еврозоната остава приоритет. Управителят на БНБ Димитър Радев се съгласи с мнението на Горанов и потвърди влизането в еврозоната като крайна цел, но преди това страната има да изпълни много задачи.

“Подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ”, заяви Радев. „Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните трезори. Разработваме комплексни мерки, които намаляват тези кредити, като например усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни”, коментира той. По думите му силният натиск върху доходността в условията на още слабо растящо кредитиране налага браншът да търси нови решения за ефективност.

“25 години след създаването на банковата система в България тя има 12 млрд. лв. собствен капитал, като капиталовата адекватност към края на 2016г. е 21,5% при 13,7% за Европейския съюз. Привлечените активи са 69 млрд. лв. Възвращаемостта на капитала е над 10%, като покритието на лошите кредити е 53% у нас, при 45% за ЕС”, това заяви в приветственото си слово председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат заяви добре да обмислим влизането в еврозоната, защото това е необратимо решение, което изисква силни институции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.