Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Прищина: Сърбия да не използва за политически цели убийството на Оливер Иванович

Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Борисов ще участва на форума в Давос

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Пускат държавен дълг с рекорден срок от 25 г. На инвеститорите ще бъдат предложени книжа за 100 млн. лв.

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Здравната каса: Решението на ВАС няма правни последици за НЗОК

Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Горанов: Има още какво да се направи за подобряването на доверието към банковата система

Снимка: Цветан Томчев

„Споделям мнението на МВФ че има още какво да се направи по отношение на подобряването на доверието към финансовата система, но сме удовлетворени от извода, че имаме стабилна и добре капитализирана банкова система“. Това заяви Владислав Горанов министърът на финансите по време на събитие по случай 25 годишнината на Асоциацията на банките в България (АББ).

Докладът на Международния валутен фонд излезе днес, като институцията препоръча още укрепване на банковия надзор и намаление на необслужваните заеми.

„Тази годишнина съвпада и с присъединяването на България към ЕС, тогава страната ни стана част от единния пазар на съюза, а с това влязохме и на вътрешния пазар на банкови услуги. Свободното предоставяне на финансови услуги подобри значително и нашия банков пазар, като значително засили конкуренцията в него. Предостави много възможности на бизнеса и за разширяване на пазарите“, заяви министърът на финансите.

По думите му хармонизирането на банковото законодателство у нас е започнало още преди да станем член на ЕС, а голяма част от банковите активи са купени от институционални инвеститори от държавите членки на ЕС. „В момента почти 100% от собствеността на банковия сектор в България е на държави членки от съюза, 20% от тях са на България. Наш приоритет на кредиторите и правителството е да подготвим страната за присъединяване към еврозоната. А това е единственият естествен път на българската монетарна политика“, коментира Горанов.

Според Горанов присъединяването на България към еврозоната остава приоритет. Управителят на БНБ Димитър Радев се съгласи с мнението на Горанов и потвърди влизането в еврозоната като крайна цел, но преди това страната има да изпълни много задачи.

„Подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ“, заяви Радев. „Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните трезори. Разработваме комплексни мерки, които намаляват тези кредити, като например усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни“, коментира той. По думите му силният натиск върху доходността в условията на още слабо растящо кредитиране налага браншът да търси нови решения за ефективност.

„25 години след създаването на банковата система в България тя има 12 млрд. лв. собствен капитал, като капиталовата адекватност към края на 2016г. е 21,5% при 13,7% за Европейския съюз. Привлечените активи са 69 млрд. лв. Възвращаемостта на капитала е над 10%, като покритието на лошите кредити е 53% у нас, при 45% за ЕС“, това заяви в приветственото си слово председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат заяви добре да обмислим влизането в еврозоната, защото това е необратимо решение, което изисква силни институции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.