Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Горанов: Има още какво да се направи за подобряването на доверието към банковата система

„Споделям мнението на МВФ че има още какво да се направи по отношение на подобряването на доверието към финансовата система, но сме удовлетворени от извода, че имаме стабилна и добре капитализирана банкова система“. Това заяви Владислав Горанов министърът на финансите по време на събитие по случай 25 годишнината на Асоциацията на банките в България (АББ).

Докладът на Международния валутен фонд излезе днес, като институцията препоръча още укрепване на банковия надзор и намаление на необслужваните заеми.

„Тази годишнина съвпада и с присъединяването на България към ЕС, тогава страната ни стана част от единния пазар на съюза, а с това влязохме и на вътрешния пазар на банкови услуги. Свободното предоставяне на финансови услуги подобри значително и нашия банков пазар, като значително засили конкуренцията в него. Предостави много възможности на бизнеса и за разширяване на пазарите“, заяви министърът на финансите.

По думите му хармонизирането на банковото законодателство у нас е започнало още преди да станем член на ЕС, а голяма част от банковите активи са купени от институционални инвеститори от държавите членки на ЕС. „В момента почти 100% от собствеността на банковия сектор в България е на държави членки от съюза, 20% от тях са на България. Наш приоритет на кредиторите и правителството е да подготвим страната за присъединяване към еврозоната. А това е единственият естествен път на българската монетарна политика“, коментира Горанов.

Според Горанов присъединяването на България към еврозоната остава приоритет. Управителят на БНБ Димитър Радев се съгласи с мнението на Горанов и потвърди влизането в еврозоната като крайна цел, но преди това страната има да изпълни много задачи.

„Подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ“, заяви Радев. „Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните трезори. Разработваме комплексни мерки, които намаляват тези кредити, като например усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни“, коментира той. По думите му силният натиск върху доходността в условията на още слабо растящо кредитиране налага браншът да търси нови решения за ефективност.

„25 години след създаването на банковата система в България тя има 12 млрд. лв. собствен капитал, като капиталовата адекватност към края на 2016г. е 21,5% при 13,7% за Европейския съюз. Привлечените активи са 69 млрд. лв. Възвращаемостта на капитала е над 10%, като покритието на лошите кредити е 53% у нас, при 45% за ЕС“, това заяви в приветственото си слово председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат заяви добре да обмислим влизането в еврозоната, защото това е необратимо решение, което изисква силни институции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.