Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС

През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

Министърът на финансите Владислав Горанов не отрече, че рискове пред системата на Агенция "Митници" БАЦИС е имало, но те са коригирани, включително и през 2018 г. корекциите и усъвършенстването на системата продължават. Той беше изслушан на съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за доклада на ДАНС и прокуратурата за състоянието на информационната система БАЦИС.

Разсекретяване на доклада бе поискано от парламента по настояване на БСП и със съгласието на ГЕРБ.

Няма манипулации на системата, категоричен беше Горанов и уточни, че в противен случай главният прокурор щеше да образува досъдебно производство. "Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока мога да окачествя като чисто политически спекулации", добави той.

„Успяхме да повишим значително събираемостта на приходите - от 22,3 милиарда данъчни приходи през 2013 г., в края на 2017 г. вече са 29,5 милиарда. Това е с 6,5 милиарда номинално нарастване на данъчните приходи, коментира Горанов.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов коментира, че достъп до системата няма как да има от външни компютри. „Всяка една парола, независимо от това каква комбинация от символи и цифри е, е ненадеждна. Затова се въвежда нов идентификатор, който е невъзможно да бъде клониран“, обясни Костов, като допълни, че това е последната констатация от доклада - другите 8 на брой са коригирани.

През юли 2018 г. ще приключи и отстраняването на последната критика от доклада на ДАНС, уточни Костов.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира постановлението на Софийска градска прокуратура за отказ от досъдебно производство от 22 юли 2016 г. „В него прокурор Варадинова е достигнала до извод, че няма престъпление безстопанственост, няма и длъжностно престъпление“, заяви Цацаров по повод проверката на работата на БАЦИС.

Той прочете и заключението на прокурорката, според което констатираните слабости не позволяват да се направи извод, че БАЦИС е била обект на киберпрестъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България