Горанов очаква депозитите да растат

Доходите и потреблението ще се увеличават, безработицата намалява

Депозитите в банковата система ще продължат да нарастват, кредитирането също ще се увеличава. Това показва публикуваната есенна прогноза на Министерството на финансите. Ведомството на Владислав Горанов повишава прогнозата си за кредитирането, където очаква 0,2 ръст на сто за тази година благодарение предимно на заемите за домакинствата.

Българите теглят повече кредити

През 2017 г. частният кредит ще продължи да възстановява темпа си на растеж, който ще достигне 3%. С по-голям принос за това ще бъдат кредитите за бизнеса. Доходите на работещите ще продължат да нарастват, като средно за периода 2016-2019 г. разходите за труд ще се повишат с 2,5% в реално изражение.

Министерството залага дефлация от 1% и през 2016 г., а догодина икономиката ще се върне към инфлация, която се очаква да бъде 1,5%. Единствено дълготрайните потребителски стоки ще продължат да поевтиняват през 2017 г. , докато през следващите се допуска поскъпване на петрола и неенергийните суровини.

Финансовото министерство повиши и очакванията си за ръст на икономиката от 2,1% на 2,6% за тази година. Основания за оптимизъм  дават нарастващото вътрешно потребление и инвестиции. Увеличението на потреблението ще се дължи на продължаващите положителни тенденции на пазара на труда, както и на регистрираното подобрение в очакванията на потребителите да правят разходи за покупка на стоки за дълготрайна употреба.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес