Горанов: Слабостите от доклада на ДАНС за контрола на акцизните стоки са отстранени отдавна

Владислав Горанов. Снимка: Пламен Стоименов

Няма притеснения от разсекретяването на доклада на ДАНС за дейността на системата за контрол върху акцизните стоки БАЦИС. В него не се съдържат конкретни данни за престъпления, а анализ на системата като функционалност и потенциални рискове, които трябва да бъдат отстранени. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в парламента.

"Всичко, което сме открили като слабости е отстранено отдавна", увери Горанов, според когото темата е част от опита да се изпълни със съдържание мотивът за вота на недоверие, внесен от БСП.

"Изключително е нескопосано. Не прави чест на опозицията, че когато го поиска, не каза цялата истина“, допълни министърът на финансите.

По думите му отчетените слабости в доклада на ДАНС са чисто технологични и са девет наброй. Те са свързани със сигурността на системата и възможността тя да бъде манипулирана отвън от злонамерени атаки. „Всяка система крие рискове да бъде пробита от вън. Спомнете си на ЦРУ колко данни изтекоха. Ние не сме вървели след събитията. Предприели сме мерки, неслучайно сме насочили вниманието на службите“, каза Горанов.

Според министъра на финансите от този доклад няма да излезе нещо, което очакват като аргумент от БСП. „Най-малкото на фона на това, че спрямо 2014 г. 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи. Докладът на ДАНС е вътрешен за държавата документ. Даже още тогава, когато го създадоха колегите от ДАНС се чудех защо са решили да бъде секретен. Аз нямам притеснения, нито преди нито сега. В понеделник заповядайте на извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Бюджетна комисия да обсъдим какво сме предприели през 2016 г. и как функционира системата. Доволен съм от начина, по който функционира тя, въпреки че борбата срещу контрабандата е безспирна и трябва да продължава всеки ден“, заяви Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика