Гордън Рамзи - Шотландският шеф

Шеф готвачът и световна звезда Гордън Рамзи обедини кулинарния си талант и живописните си методи на комуникация в добре смазана машина за рекордни рейтинги. Той е една от най-високоплатените и разпознаваеми глобални знаменитости, първият шотландски готвач с няколко звезди “Мишлен” и създател на риалити кулинарни предавания, които завладяха ефира в десетки държави, включително и България.

Сега Гордън Рамзи започва ново приключение. Той ще ни отведе на пътешествие отвъд границите на познатото в новия сериал “Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател”, с премиера на 24.08. от 21:55 часа по National Geographic. От Перу, Лаос и Мароко до Хаваи, Аляска и Нова Зеландия, Рамзи търси кулинарно вдъхновение. Предаванията за храна и приключения са позната сфера за Рамзи, който през 2010 г. участва в британската поредица “Gordon’s Great Escapes”, за да опознае културата на хранене в Индия и Югоизточна Азия. Но този път той е решил да отиде далеч отвъд комфортната си кулинарна зона.

“Беше невероятно приключение да пътуваме с National Geographic по неутъпканите пътеки и да контактуваме с местните, за да научим и споделим невероятни истории за уникалните им традиции и деликатеси и за екстремните усилия, които полагат, за набавяне на някои от местните съставки. Научих много повече, докато снимахме тази поредица, отколкото през последните 10 години”, споделя Рамзи.

В “Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател” мултимилионерът ще тества приключенската си природа с преход през гъста джунгла в Лаос, за да набави яйца от мравки тъкачи и гмуркане в опасни води на лов за охлюви и гигантски водни буболечки, лов на змиорки с голи ръце с традиционна маорска техника в Нова Зеландия, събиране на най-смъртоносния улов на Мауи с помощта на саморъчно изработени приспособления и подводен риболов с легендарната гмуркачка Кими Уорнър в Хаваи. Рамзи предприема още изкачване на отвесна скална стена по време на снежна буря с местен ловец, за да събере традиционни билки в Аляска, спускане по бушуващ водопад, за да се срещне с местни гъбари в Мароко, висене от скала в търсене на кактусови червеи - деликатес в Перу. Сериалът ще се излъчва в 172 страни на 43 езика.

“Преминаването през тези неизследвани територии, без да ме разпознават хората, беше като мечта за мен. Нямаха и бегла представа кой съм. Бях просто 100-килограмовия мъж с русата коса и бялата кожа, който не може да се наведе достатъчно, за да влезе в колибата и едвам издържа да стои на колене повече от 45 мину,ти. Изумителното e, че въпреки, че не разбирах езика, говорехме през храната и така създадохме много по-силна връзка.

Проследих стъпките за приготвяне на една прекрасна яхния и подготовката на сушени картофи - никога преди не съм виждал картофи смлени по този начин. След това разбрах за запасяването със зеленчуците за зимата, за да се справят с смразяващо ниските температури. Установихме връзка и се чувствах съпричастен, не само със семейството, но и с невероятния човек, който отглежда картофи. Защото той е като малък гений. И отново, установяването на тази връзка и разучаването на всичко отблизо беше много интересно - да разбера какво правят те с подобни продукти, и какво бих направил аз, това говори много. Това ни сплоти много бързо, без много обяснения за това кой кой е. Направо се заехме с храната, подбора на съставки, фокусирахме се върху протеина и след това се опитахме да изчистим механиката. Тук не ставаше дума да имаш красив Le Creuset или незалепващ тиган”, разказва Рамзи.

Шотландецът е една от най-големите кулинарни звезди и има във визитката си колекция от успешни телевизионии авантюри. Сред тях са продукциите “The F Word With Gordon Ramsay”, “Gordon’s Ramsay’s 24 Hours to Hell and Back”, “Мастър Шеф”, “Мастър Шеф за деца”, “Кухнята на ада” и “MasterChef Celebrity Showdown”, както и “Най-добър нов ресторант” на Bravo и състезателното предаване на Food Network “Food Court Wars”.

Състоянието му се оценява повече от 220 милиона долара, а миналата година той беше класиран на 33-то място в списъка с най-високоплатените световни знаменитости. Шеф готвачът основа мултимедийното продуцентско студио от ново поколение Studio Ramsay е през 2016 година. Той вече е могъщ продуцент, но страстта му винаги е била да води пред камерите.

 

Обича да гледа бокс на живо

Гордън Рамзи е голям фен на спорта и често може да бъде забелязан на най-скъпите места на различни атлетични прояви. Той особено много харесва бокса и дори влезе в съблекалнията при британската звезда Тайсън Фюри, за да го надъха преди последния му мач. Двамата се снимаха заедно, а Рамзи изгледа двубоя със сина си. Самият той тренира с тежести редовно, за да бъде във форма за постоянните ефирни ангажименти.

 

За него

Един от най-енергичните професионалисти на планетата

Гордън е голяма работа - постигна такъв феноменален успех в ресторантьорски бизнес, а после пренесе модела си в телевизията и стана световна звезда. Напълно заслужено. Той е един от най-енергичните професионалисти на планетата. Постоянно има нови интересни идеи. Аз също съм искал съвети от него и не мога да се оплача.

Саймън Кауъл, бизнесмен и продуцент

 

Не съдете книгата по корицата

Дори в Хаваи, където не всички хора знаят кой е Гордън Рамзи, репутацията му го предхожда. Аз бях скептична и не знаех дали искам да работим заедно защото нямах представа дали ще се отнеся с уважение. Но се опознахме през тези изживявания - събирахме заедно храна и споделихме скромно блюдо заедно. Той споделя много повече от храна. Споделя истории, спомени, и в този момент осъзнах, че не само съм намерила нов приятел, но съм научила толкова много нови неща. Не съдете книгата по корицата!

Кими Вернер, гмуркачка и шампионка по подводен риболов

 

За него храната е култура

Когато Гордън дойде в Лаос местните не бяха попадали на много хора, които да са толкова заинтригувани от храната. И наистина е нещо специално, когато някой като Гордън идва и чистосърдечно участва в готвенето, проявява интерес и уважение към храната и културата. За него храната е култура. Това позволи на хората много бързо да се сближат и да участват в предаването му.

Мико О Шиа, активист и пътешественик

Коментари

Задължително поле