Шести нов и планинска тренировка за „Берое“

Секулич: На „Армията“ съм по-близо до Белград

Хванаха избягалия затворник Борис Иванов

Засилени мерки за сигурност в Турция за предстоящите избори

Съдят служителка, присвоила от адвокатска колегия 28 080 лeва Съдът е конфискувал на подсъдимата 4 дка имот, тя жали присъдата

„Лудогорец“ взе национал от САЩ

Най-малко 45 джихадисти от ИДИЛ са убити след въздушен удар в Сирия

Министър Ангелкова след проверка на плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 процента свободна и платена зона на ивицата

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе: Очаква се верижна реакция в ЕС, ако Германия затвори границите си

Германският вътрешен министър заяви, че няма да отстъпи в спора си с Меркел за имиграционната политика

Експлозия избухна по време на митинг в Етиопия Един загинал и над 100 ранени

Близо 400 неизлечимо болни калифорнийци са предпочели асистирано самоубийство

Много спортна комбинация Новото Volvo V60 показва предимствата на комбитата пред SUV-овете

Том Круз планира нови филми от поредицата “Мисията невъзможна”

САЩ преобразуват военни бази в лагери за мигранти

Горите умират, корояд и гъби ги унищожават Засегнатите площи в страната са около 300 000 дка

Инж. Йорданов (на преден план) и директорът на РДГ-Сливен инж. Маринов разглеждат резултатите от анализите на експертите.

Горите в цялата страна съхнат. Те са нападнати от фитопатегонна гъба и корояди, които ги унищожават безпощадно. Екокатастрофата е факт в над 300 000 декара.

Масивите в Родопите, Рила, Пирин и Стара планина са поразени от насекомите и загиват прогресивно. Само в Югозападна България следващите години трябва спешно да се отсекат към 1 милион куб. метра изсъхнал от набезите на върховия корояд бял бор. Проблемът не засяга само институциите, а и всички собственици на гори.

Нападението е факт и в изкуствено създадените гори от бял и черен бор. Такива се намират на територията на Регионалната дирекция по горите в Сливен. Вредителите се разпространяват бързо и са обхванали 14 500 декара насаждения само през тази година. За сравнение, през цялата 2016 г. съхнещите иглолистни култури са били 11 000 декара, съобщиха от горската дирекция.

“Най-засегнати са районите на Нова Загора и особено Твърдица”, каза директорът на РДГ-Сливен инж. Мирослав Маринов. Започнала е санитарна сеч, която тепърва ще се увеличава. Предстои оголването на големи площи, на места съществува опасност от свлачищни процеси и наводнения.

Вниманието на горската дирекция е насочено към общинския център Твърдица. Градчето е опасано от борови гори, общинска собственост. В района на един от кварталите има голям водосбор. За да се избегнат рисковете от наводнения или други поражения, след санитарната сеч ще започне бързо залесяване. “Навреме сме уведомили общинското ръководство на Твърдица, вземат се мерки”, увери инж. Маринов. По някаква ирония сред засегнатите площи е и теренът край село Боров дол. Името на селото е свързано с многото борови гори, сред които се намира.
Боледуват на тази надморска височина

Белият и черният бор не виреят без влага

09-1

Белият и черният бор са били използвани за масово залесяване през 1955-85 година. Целта била да се овладеят ерозионни и поройни процеси, както и да се подпомогне дървопреработвателната промишленост, поясниха специалисти.

За съжаление, насажденията са били създадени на много по-ниска от естествената надморска височина, на която виреят. Те са били смъкнати в низините – до 400-500 метра, та дори до 100 метра. „Още със създаването им сме им „подрязали” корена. И така с по-малко дъждове и влага те започват да боледуват”, обясни инж. Йордан Йорданов, експерт от Лесозащитната станция във Варна, направила изследвания на съхнещите гори на територията на РДГ-Сливен.

Снеголоми, пролетни проливни дъждове, последвани от трайно засушаване са причина за загиването на тези насаждения. Санитарната сеч е единственото решение, категорични са специалистите. Тя ще бъде извършена по нужните правила.

 

Напастта тръгва след смерч от „Бистришко бранище“

Тома Белев брани корояда

09-10

“Родопските гори съхнат. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки”, заяви преди дни зам-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Както „Труд“ писа екокатастрофата днес може да се проследи назад във времето до лятото на 2001 г. Тогава се разразява буря (смерч) на територията на планина Витоша, като особено тежки щети са нанесени на биосферния резерват “Бистришко бранище”. Повалените дървета на територия 50 хектара се превръщат в подходяща среда за размножаване на корояди, които в период от около месец вече започват процес на мащабно размножаване.

Едва два месеца след това в МОСВ се провежда заседание на комисията, натоварена с отговорността какво да се предприеме в отговор на опасността короядите да унищожат резервата.
Там е и бившият към днешна дата директор на ДПП Витоша  Тома Белев, който излиза с предложението да не се прави нищо, освен мониторинг – което е и прието в крайна сметка. 16 години по-късно екологичната катастрофа не просто е излязла от пределите на резервата, но е засегнала цяла България.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. А ти руски лес виждал ли си? Нали, като дойдат у нас, братушките трябва да че чустват, като у дома си?

 1. Нещата не са точно така……корояди винаги е имало….горите съхнат и поради глобалното затопляне,но гората реагира и се повишава горната и граница на разпространение т.е отива на по-голяма височина за да компенсира температурната разлика и дърветата живеят пак в същата си екологична ниша. Има и куп други причини, но най-важната от тях определено не е корояда…и нещата не са толкова зле.

 2. Плоска пропаганда. Една долина на Витоша, ако ще и десет Томабелевци да я защитаваха, няма как да предизвика екокатстрофа в Сливен. В момента подобни щети има и в гори в Колорадо и Канада. И там ли Тома Белев е виновен? Такива епидемии са си нормално явление, ненормално е третирането им у нас.

 3. Ако е виновен Тома Белев защо не е наказан, или има опасност да се оплаче на американският президент.

 4. Горите умират, защото паразитите от партийните централи си пълнят касите с пари от дървесина. Всички паразити в България трябва да бъдат изтребени.

 5. Обявете БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Позволителните за санитарна сеч, ще се издават на момента ще се съкрати бюрократичната процедура в увредените гори!!!!!!!!!! Само така гората ще бъде спасена от този масов вредител.

 6. ДПС навремето промениха закони, за да могат да изсекат скъпата дървесина, която растеше около пътищата. След тях дойдоха прасетата от свинефермата герб и техните роднини от НДСВ и направо разораха горите в България. Скоро няма да има гори, защото тези паразити секат и продават всичко, а от време на време за лошия матриял играят театро за некви паразити по дърветата, но истинските паразити са те, Не се оядоха и Бог не ги наказа тези изроди ей.

 7. Да кажем за това едно огромно “Благодаря” на Белев и придворните му викачи. ЕЙ зараади такива хора няма да има гори в България.

 8. Не, че няма проблеми с корояда, но пък точно тази манипулационна машина труП ли ще ни ограмоти по темата? Наистина ли вярваш, че всички корояди идват от Бистриско бранище? Бръмбарчетата трудно могат да прелетят и километър, освен това винаги си ги е имало в смърчовите гори. Т’ва да не е щъркел да иде от Витоша в Сливенско или в Гърмен? Интервюираните са посочили основните причини за щетите. Основно се комнетира друг корояд, а не причинителят на витошките щети – Ips typographus. Въпреки това: „Напастта тръгва след смерч……”, да, но това важи само и единствено за Витоша и не е толкова просто. Случвало се е и случва на хиляди места по земята. В Аляска има короядни петна с над 4 мил. акра ( 1 мил. ха).
  ЦЕЛТА на цялата статия е да продължава да набива в главите на „народа”, че Тома е съюзник с дявола, в случая корояда и съответно виновен за всички злини в горите, планините, блатата и държавата. Точно както партиен вестник заковава враговете на народа.
  И естествено поредната клевета, която НЕ е подписана от автор!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.