Русия връща на Турция 1 милиард долара от плащанията за газа

5 леки пиеси за тиган, фурна и виртуоз Ненатоварващи безмесни ястия за летните жеги

Тир се килна, затвори Ришкия проход

„Локо“ (София) за 30 секунди от Първа лига до разпадане

Германската полиция спря турски опозиционери от участие в митинг на кюрди

Три коли се удариха във верижна катастрофа до Софийския университет

Фандъкова покани Владимир Кличко в София

Мистър София поти Джерард Бътлър във фитнеса Холивудската звезда не отказва на фенките

Борисов пред Порошенко: Винаги сме били за спазването на Минските споразумения, вълшебната дума е “мир”

Най-екзотичното мъжко хоби Бивш военен с първа общинска градина от бонсаи в Шумен

Сигнал за бомба стресна Киев

Путин поиска от новото правителство промени във всички области

Ердоган призова турците: Сменяйте доларите и еврото с лири

Слънчево с кратки превалявания

НАТО и Русия се срещат на 31 май

Горна Оряховица ще подобри качеството на въздуха с филтри на комините, алтернативно отопление и озеленяване

Поставяне на филтри на комините, алтернативно отопление за жилищни сгради, в които се ползва твърдо гориво, допълнително озеленяване са част от мерките заложени в Програмата за качеството на атмосферния въздух на Община Горна Оряховица до 2020 г. Програмата включва още оптимизиране на графика за метене и миене на улиците, особено в пролетния сезон. След разтопяването на снега задължително се премахва разхвърляния пясъка, а улиците се измиват.

В Програмата е заложено още облагородяване на междублоковите пространства, реконструкция на парковете, изграждане на детски площадки с много нова растителност. Общината, както и много учебни заведения и различни организации редовно участват в инициативи като „Седмицата на гората“ и други мероприятия, свързани със засаждане на нови дръвчета. Работи се също и по ремонт на тротоари, канализационни мрежи, както и по подмяна на амортизирани пътни настилки. Тъй като по-големия проблем е замърсяването от битовото отопление, се очаква през 2018 г. мерките, насочени към него да бъдат финансирани със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

В началото на ноември автоматичната измервателна станция в Горна Оряховица е отчела първите за сезона превишения на нормата за фини прахови частици, която е 50 микрограма на един куб. м. въздух.Според действащото законодателство превишението на тази норма не трябва да бъде повече от 35 дни в годината. На 2 ноември, денят след пожара на голямото количество гуми, е отчетена стойност от 153 микрограма.

Замърсяването на въздуха в града се регистрира ежегодно само в отоплителния сезон – в периода от ноември до март, което доказва, че основния причинител на замърсяването е битовото отопление, тъй като голяма част от населението използва дърва и въглища през зимата, основно по икономически причини. С малък принос в замърсяването са автомобилния трафик и промишлеността. Неблагоприятно се оказва и географското разположение на Горна Оряховица. Градът е разположен в плато в подножието на Арбанашката планина. Районът се характеризира с високи средногодишни температурни амплитуди. Средните месечни и годишни температури са типични за местата в умерено-континенталната климатична област. Поради безпрепятственото нахлуване на студени въздушни маси през зимата се установява за дълго студено време, нерядко придружено с устойчиви температурни инверсии, които са особено неблагоприятни за разсейването на замърсителите. Броят на дните с мъгли варира, като максимума е през зимните месеци.

Мъглите в комбинация с абсолютно безветрие създават неблагоприятни условия с високи приземни концентрации на замърсители. Наличието на висока влажност и дни с мъгли оказват отрицателно влияние върху способността на атмосферата да се самопречиства. Облачността оказва съществено въздействие върху условията за разсейване на замърсителите. При ниско разположена облачност условията за разсейване се влошават. Ето затова и апелът към гражданите е при възможност, да ограничат използването на твърди горива или да преминат към употреба на изцяло сухи дърва и въглища с ниско съдържание на сяра и пепел.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.