24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

Горнооряховец реставрира къщата любимата на Яворов – Мина в Елена

След години и разруха и забвение, родната къща на голямата любов на поета Пейо Яворов – Мина в центъра на Елена, е напълно възстановена. Емблематичната възрожденска постройка на чорбаджията Юрдан П. Тодоров, вече е закупена от предприемчив горнооряховец, най-вече от сантиментални подбуди. Бизнесменът Ангел Техинов решава да реставрира една от най-големите чорбаджийски къщи в балканското градче преди 2 г, тъй като тя му напомняла за друга голяма любов, на която посвещава това свое начинание.
Техинов се връща назад в далечната 1974 г, когато бил в казармата заедно с актьора Явор Милушев, който в това време изживявал първите трепети на любовта си с актрисата Цветана Манева. „Служихме с Явор Милушев, който по-късно направи незабравимата роля на Яворов и бях свидетел на голямата любов между него и Цветана Манева. Тогава той я изживяваше, а по-късно със същата сила я пресъздаде и във филма за Яворов и Мина“, споделя Техинов.
Преди 2 г горнооряховецът разбрал, че къщата на Мина Тодорова в Елена се продава и без да се замисли, решил да я купи и реставрира със собствени средства. По думите му, в дома на Яворовата любима нищо не е променяно.
„Стените бяха много поразени, покривът бе изцяло нов, но разпределението на къщата е същото. За ремонта на сградата ползвахме предимно дървен материал“, казва горнооряховецът.
След реконструкцията на чорбаджийската къща, в която преминава детството на Мина и брат й – известният писател и драматург Петко Тодоров, Техинов успява да открие една от малкото останали роднини на Мина във Франция, която и до сега се грижи за гроба й там. С нейно съдействие той успява да докара в Елена част от мебелите на вдъхновителката на шедьовъра „Две хубави очи“. „Наследничката на Мина ни дари част от вещите й, друга част пък е предоставила на Община Елена. Това са предимно мебели. По онова време е била чорбаджийска къща, била е една от най-големите в града. Горната част е с 20 прозореца, което придава тържественост и достолепие“, обяснява Техинов.
На прозорците в долната част на реставрираната къщата са поставени всички стихове, които Яворов е посветил на Мина. А Ангел Техинов се надява съвсем скоро да може да я отвори и за посетители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.