Горнооряховец реставрира къщата любимата на Яворов - Мина в Елена

След години и разруха и забвение, родната къща на голямата любов на поета Пейо Яворов - Мина в центъра на Елена, е напълно възстановена. Емблематичната възрожденска постройка на чорбаджията Юрдан П. Тодоров, вече е закупена от предприемчив горнооряховец, най-вече от сантиментални подбуди. Бизнесменът Ангел Техинов решава да реставрира една от най-големите чорбаджийски къщи в балканското градче преди 2 г, тъй като тя му напомняла за друга голяма любов, на която посвещава това свое начинание.

Техинов се връща назад в далечната 1974 г, когато бил в казармата заедно с актьора Явор Милушев, който в това време изживявал първите трепети на любовта си с актрисата Цветана Манева. "Служихме с Явор Милушев, който по-късно направи незабравимата роля на Яворов и бях свидетел на голямата любов между него и Цветана Манева. Тогава той я изживяваше, а по-късно със същата сила я пресъздаде и във филма за Яворов и Мина", споделя Техинов.

Преди 2 г горнооряховецът разбрал, че къщата на Мина Тодорова в Елена се продава и без да се замисли, решил да я купи и реставрира със собствени средства. По думите му, в дома на Яворовата любима нищо не е променяно.

"Стените бяха много поразени, покривът бе изцяло нов, но разпределението на къщата е същото. За ремонта на сградата ползвахме предимно дървен материал", казва горнооряховецът.

След реконструкцията на чорбаджийската къща, в която преминава детството на Мина и брат й - известният писател и драматург Петко Тодоров, Техинов успява да открие една от малкото останали роднини на Мина във Франция, която и до сега се грижи за гроба й там. С нейно съдействие той успява да докара в Елена част от мебелите на вдъхновителката на шедьовъра "Две хубави очи". "Наследничката на Мина ни дари част от вещите й, друга част пък е предоставила на Община Елена. Това са предимно мебели. По онова време е била чорбаджийска къща, била е една от най-големите в града. Горната част е с 20 прозореца, което придава тържественост и достолепие", обяснява Техинов.

На прозорците в долната част на реставрираната къщата са поставени всички стихове, които Яворов е посветил на Мина. А Ангел Техинов се надява съвсем скоро да може да я отвори и за посетители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини