Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

Горнооряховски ученици дискутираха със над 500 свои връстници от 22 държави в Европейския парламент

24 ученици от X и XI клас от СУ „Георги Измирлиев” гр. Горна Оряховица взеха участие в европейския младежки проект „Евроскола” в Страсбург, Франция.

Посещението на Европейския парламент в Страсбург е награда, която е извоювана след отлично представяне на регионално състезание през месец ноември на отбора в състав Севдалина Генова и Мартина Милева от XI „а” клас, Илиян Михайлов – XI б клас, Серкан Иляз и Мариян Петков – X „а” клас.

Провеждането на това събитие включи участие на 22 държави-членки на Европейския съюз. Нашите ученици работиха заедно с над 500 техни връстници от други европейски държави. Младежите заеха местата на европейските депутати в пленарната зала на Европейския парламент, участваха в дискусии и обмяна на мнения относно приоритети по предварително подготвени теми. Ръководители на групата по време на пътуването и заслуга за отличната подготовка на учениците бяха Полина Йорданова, учител по английски език и Виолета Кожухарова, учител по английски и испански език.

Програмата „Евроскола” има за цел да насърчава младите европейци да опознаят Европейския парламент чрез симулирани заседания, на които те обсъждат и гласуват по различни въпроси за Европейския съюз. Ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в парламента, където участват активно и стават част от многоезичните работни групи. По този начин се подкрепя европейското гражданско образование и взаимното уважение към културните и езикови различия между държавите-членки.

Парламентарният ден започна с кратка презентация на всяко от училищата-участници в проекта. В изключително добре подбраното си слово на английски език, нашият говорител Илиян Михайлов акцентира на българското културно-историческо наследство, което е от значение за целия свят.

Учениците обогатиха своите знания за Европа, тъй като имаха възможността по време на пътуването да преминат през няколко европейски държави и да посетят градове, известни със своя принос за европейската история и култура – Венеция, Цюрих, Страсбург, Мюнхен, Будапеща.

Общуването с връстници от други държави помогна на нашите млади възпитани европейци да се убедят в собствените си възможности, да оценят отличните си езикови знания и умения. „Езикът е богатство и врата към света”.

„Тази програма е една невероятна възможност за нас младите да бъдем чути и да се почувстваме като водеща сила в обществото. Нашите идеи бяха приети много сериозно и определено разбрахме колко голяма всъщност е отговорността, която носим за бъдещето. Работата в екип с всички останали представители на държавите-членки беше много вдъхновяваща и успяхме да предложим реални решения на актуални въпроси. Обсъждахме важни теми като околна среда, възобновяеми енергийни източници, младежка заетост, бъдещето на Европейския съюз, миграция и интеграция, развитие и сигурност и права на човека. Споделяхме знанията си и се учихме един от друг. Пожелаваме на всеки млад европеец възможността да преживее същото”, споделиха учениците, участвали в тази програма.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.