Горнооряховски ученици, спасили живота на съученик, получиха приза „Вестители на доброто”

10 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Михаил Ломоносов" в Горна Оряховица бяха удостоени с колективен приз "Вестители на доброто" за това, че са спасили живота на свой съученик.

Инцидентът с Емануил Ангелов се случил на 14 септември по време на тренировка по футбол. Момчетата от XI „е” клас, специалност Системно програмиране, ритали в спортния комплекс "Прити", когато Емо паднал и ударил лошо главата си. При удара изпаднал в безсъзнание и си глътнал езика. Тийнейджърите се втурнали в различни посоки да търсят помощ.

Докато част от децата звънели на 112, други в рамките на 3-4 минути намерили и довели до гърчещото се момче управителя инж. Евгени Иванов, Валентин Иванов и Марко Марков. С лъжица и усилие успели да отворят устата му и да извадят езика, след което дишането му се възстановило и той дошъл в съзнание за кратко време. Имал обаче открита рана на главата с течаща кръв. Линейката дошла бързо и спешните медици поели пострадалото момче.

Лекарят бил възхитен от навременната и адекватна помощ, която всъщност е спасила Емо. Обяснил на приятелите му, че точно 3 минути е времето, в което мозъчните функции се съхраняват. Ако момчетата не са действали веднага, просрочването на времето би било пагубно, категорични за специалистите.

10-тимата единайсетокласници бяха сред десетките ученици добротворци, които местната комисия за борба с противообществените прояви и Общината в Горна Оряховица отличиха в Деня на християнското семейство. Кметът инж. Добромир Добрев връчи общо 37 индивидуални и 7 колективни награди за добри дела през изминалата учебна година. Учениците са организирали благотворителни инициативи за болни и бедни деца, стипендии за абитуриенти сираци. Инициатори са на акции в помощ на възрастни хора, залесяване и поддръжка на къщички за книги в парковете на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България