Горнооряховци внесоха във ВАС две жалби срещу трасето на АМ Русе-Велико Търново

Внесени са две жалби срещу ОВОС на трасето на АМ Русе - Велико Търново. Те ще бъдат разгледани от ВАС до 6 месеца и понеже магистралата е обект с национално значение – на една инстанция. За това информира бизнесменът от железничарския град Николай Рашков, който представлява жалбоподателите. Той е родом от Горна Оряховица и обори тезата, че с избирането на комбинирания вариант на трасето, гражданите нямат повече начини за протест пред държавното решение.

„От ноември месец буквално молим за среща на гражданите и бизнеса с представители на АПИ и МРРБ в Горна Оряховица. Избран е вариант, който изолира населените места, индустриалния център на Горна Оряховица, гарата и пр. При това няма предвидена модерна връзка. Тежкотоварният трафик ще пътува до магистралата през селата. За триградието разтоянието до Русе се увеличава с над 20 км. Магистралата ще бъде неизползваема и ще обслужи само чуждия трафик. Връзката на индустриалния център е мост над р.Янра, който е строен през 1800 г. и на него не могат да се разминат два автомобила. Инвеститорите ще заобиколят Горна Оряховица. Най-голямата гара, летище с концесионер и най-големите заводи в региона ще пострадат. Това е напълно неприемливо за нас и до този момент абсолютно никой не обърна внимание“, поясни още Рашков.

Жалбоподателите искат среща на високо ниво в най-кратък срок, за да се изясни защо държавата е избрала комбинирания вариант и дали може да се отговори на исканията на хората за модерна връзка. „Зад жалбата не стоят зелени НПО-та. Това е протест на гражданите срещу неглижирането на всички писма, декларации и молби за срещи“, уточни адвокат Кумпиков. Той припомня, че има декларация на Общински съвет Горна Оряховица. Бизнесът от Лясковец, Горна Охряовица и околностите ясно заяви своята позиция.

„До този момент никой не обръща внимание. Това е истинската причина да се стигне до тук. Сега ни обвиняват, че забавяме проекта. Появиха се публикации, че сме пуснали жалбата в последния възможен момент. Напомням, че срокът за обжалване е само 14 дни. За колко време се изготвя жалба? За ден ли? Властта така и не проведе обсъждане по трасето и връзките. Поставиха ни пред свършен факт. Ние се борим за бъдещето на своя регион. Правим го законно. Това е кауза. В жалбата твърдим, че другите две трасета са отпаднали без основание. Ако някой гледа на нас и на българското право с досада, то той трябва да преосмисли отношението си към правото, сънародниците си и държавността. Не приемаме някой да ни прехвърля отговорността за тоталната липса на диалог до момента“, допълни Николай Рашков.

Той уточни, че започва инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление - ще внесем подписите в Министерски съвет.

"Ако властта продължи да ни игнорира, ще потърсим правата си по всеки законен начин. Трябва най-сетне да стане ясно, че тук живеят граждани и данъкоплатци, с чиито пари ще се строи проектът. Ние желаем той да се случи час по-скоро, но не по начин, който ни изолира", категоричен е Николай Рашков.

Коментари

Задължително поле