Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Министър Танева: Няма нарушения при първите 14 проверени къщи за гости

Може ли да ми намалят заплатата без мое знание?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 юни 2019

Кметът на Благоевград даде курбан за здраве

Арестуваха кмета на Костенец (обзор) Радостин Радев предлагал подкуп на общинар, за да гласува “правилно”

Мария Габриел: Суперкомпютърът у нас ще помогне в борбата със заболявания като рак и Алцхаймер

Чаатай Улусой залюби колежка от „Вътрешен човек“ В сериала има сърдечна връзка с Мелек, извън снимачната площадка - с полицайката Сема

ЕС може да замрази преговорите за митническия съюз с Турция

42 лекари се падат на 10 000 души население

Горнооряховчани извиха хоро в Европейската нощ на музеите

Десетки горнооряховчани се включиха в инициативата на Историческия музей „Хорото и хората”, в рамките на Европейската нощ на музеите. Партньори на музея в 13-то издание на проявата бяха НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Идеята на организаторите бе да представят историята и разновидностите на най-емблематичния български танц хоро и връзката му с народа. Почитатели на българския фолклор изпълниха площадното пространство пред Музея, за да станат преки участници в нощното забавление, посветено на българското хоро. „Танцът в кръг, от който произлиза, е наследство още от обредните земеделски танци на траките.

Кръговостта на българското хоро не е само ритуална, но и свещена. За предците ни ограденото в кръг пространство е своето, защитеното, благодатното и чудотворното. Кръгло е животворното слънце, кръгъл е всеки обреден хляб, кръгла е софрата, на която сядат хората заедно всеки ден, в кръг е и хорото им, на което душите и телата пулсират в едно, събират и излъчват една единна и неописуема енергия”, разказаха организаторите.

В двора на Историческия музей бе подредена изложба от рисунки на учениците от ОУ „Иван Вазов”, чрез която децата показваха своят поглед към танца. Показан бе и специално подготвеният от музейните специалисти научно-популярен филм „Хорото и Хората”. Гостите бяха посрещани от организаторите от Музея и Галерията, които бяха облечени в български костюми от различни фолклорни области. Те разказваха на посетителите за различните етнографски области на България – всяка от тях със своите носии, ритъм и динамика на хората, повлияни от историята, бита и обичаите на хората от този край. Помощници в своеборазното пътуване във времето и пространството бяха танцьорите от НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и оркестрите „Оникс” и „Хипократ”.

Всеки, който желаеше, имаше възможността да опита да тропне хубаво българско хоро или просто да погледа и да се наслади на майсторството на играчите. За гостите на Европейската нощ на музеите, бяха отворени за посещения бяха и залите на Историческия музей и постоянната музейна сбирка, посветена на горнооряховския суджук.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.