Горнооряховчани получиха дар от над 900 фиданки

Над 900 фиданки подариха на горнооряховчани от Държавното горско стопанство в града, по повод Седмицата на гората. Това съобщиха от Северноцентралното държавно предпирятие - Габрово, чието териториално поделение е стопанството в железничарския град. Пред сградата на общината служители на горското стопанство раздаваха дръвче на всеки желаещ и даваха полезни съвети за грижите, от които то се нуждае след засаждането.

Фиданките са отгледани в Горски разсадник - Джулюница към Държавното горско стопанство. Те са от видовете червен американски дъб, черен бор, източна туя и цер.

Днес по инициатива на директора на стопанството Мирена Татарджийска, фиданки като подарък са осигурени и за жителите на Лясковец, а на 6 април акция по раздаване на залесителен материал ще се проведе и в Стражица.

Общо 202 000 броя фиданки са произведени в базовия разсадник в село Джулюница през 2016 година. Това са, както дръвчета за промишлени залесявания, така и декоративни видове.

По повод Седмицата на гората, от ДГС – Горна Оряховица организираха и конкурс за детска рисунка на тема „Гората е живот“, каквото е мотото на тазгодишния празник. Общо 60 рисунки са участвали в надпреварата, а вчера директорът на стопанството Мирена Татарджийска е наградила авторите на отличените творби. Първото място заслужи шестокласничката от Лясковец Петя Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони