на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Горските в Търново наложили глоби за 39 000 лв за година

Инж. Николай Николов, Регионална дирекция по горите - Велико Търново снимка: Веселина Ангелова

Седем преписки по случаи на незаконна сеч във Великотърновско и Габровско през миналата година са заведени в прокуратурата. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в старата столица инж. Николай Николов.

Част от по-фрапантните случаи са за сеч на над 300 куб.м. немаркирана дървесина в района на Дряново, над 320 куб. м. край еленското село Майско и за около 150 куб. м. край Габрово. В Дряново и в Габрово са бракониерствали местни фирми, а в еленския Балкан- фирма за дърводобив от Карнобат.

Общото количество на добитата дървесина през 2016 г. е било 394 200 куб. метра на територията на двете области, което в сравнение с предходната година е с около 100 000 куб. метра по-малко. Причината за по-малкия дърводобив е, че с около 90 000 куб. м. е паднал добивът на дърва в недържавните гори. Това пък се дължи на суровите ограничения, които влязоха след промени в Наредбата за сечите.

“За ползване на всички видове сечи, максималните количества са 30% от площта, а освен това възстановителните периоди се увеличиха от 10 години на 15-20 години. Контролът е много завишен, като за всеки един имот се подава горскостопанска програма, която се разглежда от дирекцията по горите”, информира инж.Николов.

Актовете, издадени за миналата година, възлизат на 973 или близо с 200 акта повече спрямо предходната година. Най-голям дял от тях са за нарушения на Закона за горите – 791. От тези актове до края на март са издадени 367 наказателни постановления, като наложените глоби са за 39 000 лева, за имуществени санкции – 3200 лева и за други обезщетения – около 2000 лева.

Около 27% е събираемостта на влезлите в сила наказателни постановления, а в сравнение с предходни години, тя се вдига.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.