Първи сблъсъци между „жълтите жилетки“ и полицията станаха по Шанз-Елизе

Жена в мозъчна смърт спаси живот на двама тежко болни мъже

Антонио Лопес към Бойко Борисов: Приемането на ГЕРБ в Центристкия демократичен интернационал е признание за усилията на всички хора в партията

Временно затварят за движение пътя Своге-Нови Искър в понеделник

Петя Дикова очаква първото си дете

Сузанита върти бизнес с голи снимки

АПИ плаща над 9200 лв. за аквапланинг на „Хемус“ Ауди с лоши гуми самокатастрофирало в наводнен участък

Президентът Румен Радев пристигна в Йордания

Вицепрезидентът: Само слабите лидери управляват със страховете на хората Омразата и национализмът не решават проблеми, заяви Илияна Йотова на възпоменателния събор за 75 години от разстрела на шестте ястребинчета

Дядо Коледа зарадва деца на служители от МВР

Министър Ангелкова: Приоритет през 2019 г. ще е насърчаването на вътрешния туризъм  С майстори в кулинарията подготвяме карта на фестивалите, свързани с българската кухня

Министърът на отбраната Каракачанов се срещна с Джон Съливан, зам.-държавен секретар на САЩ

Аварирал снегорин блокира пътя до Рилския манастир

500 000 долара изпаднаха от камион на магистрала в САЩ (ВИДЕО)

Музика ще има за всички от сърце “Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Горските в Търново наложили глоби за 39 000 лв за година

Инж. Николай Николов, Регионална дирекция по горите - Велико Търново снимка: Веселина Ангелова

Седем преписки по случаи на незаконна сеч във Великотърновско и Габровско през миналата година са заведени в прокуратурата. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в старата столица инж. Николай Николов.

Част от по-фрапантните случаи са за сеч на над 300 куб.м. немаркирана дървесина в района на Дряново, над 320 куб. м. край еленското село Майско и за около 150 куб. м. край Габрово. В Дряново и в Габрово са бракониерствали местни фирми, а в еленския Балкан- фирма за дърводобив от Карнобат.

Общото количество на добитата дървесина през 2016 г. е било 394 200 куб. метра на територията на двете области, което в сравнение с предходната година е с около 100 000 куб. метра по-малко. Причината за по-малкия дърводобив е, че с около 90 000 куб. м. е паднал добивът на дърва в недържавните гори. Това пък се дължи на суровите ограничения, които влязоха след промени в Наредбата за сечите.

„За ползване на всички видове сечи, максималните количества са 30% от площта, а освен това възстановителните периоди се увеличиха от 10 години на 15-20 години. Контролът е много завишен, като за всеки един имот се подава горскостопанска програма, която се разглежда от дирекцията по горите“, информира инж.Николов.

Актовете, издадени за миналата година, възлизат на 973 или близо с 200 акта повече спрямо предходната година. Най-голям дял от тях са за нарушения на Закона за горите – 791. От тези актове до края на март са издадени 367 наказателни постановления, като наложените глоби са за 39 000 лева, за имуществени санкции – 3200 лева и за други обезщетения – около 2000 лева.

Около 27% е събираемостта на влезлите в сила наказателни постановления, а в сравнение с предходни години, тя се вдига.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.