Горски „арестуваха“ 2 коня и 26 возила

Снимка: Архив

От началото на годината мобилните контролни екипи на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавни гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са извършили над 5500 проверки, разкрити са 255 нарушения по Закона за горите, за които са съставени актове.

Горските са задържали 20 каруци, шест автомобила, два коня, 9 моторни триона и 4 други инструменти за дърводобив. Конфискувани са и 117 кубика незаконно добита дървесина. Два пъти шофьори са станали причина за смъртта на едър дивеч, съобщават от СИДП. Последният случай е от юни, когато екип на ДГС „Шумен“ е съставил констативен протокол за благороден елен, жертва на катастрофа.
В обхвата на 13-те горски и 5-те ловни стопанства към СИДП от началото на годината контрольорите са извършили и 1515 проверки на обекти за добив на дървесина, 1331 на превозни средства, 1922 на физически лица, а други 754 – на ловци.

При непрекъснат режим на работа мобилните екипи са ангажирани с опазването на над 325 000 хектара гори, а по график, който се изготвя ежемесечно, разменят обхвата на контролната си дейност.
През последната седмица при обход на територията на ДЛС „Балчик“ горските стражари освен незаконно добити дърва, са установили и незаконен добив на трюфели, и конфискували 250 грама гъби.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.