Горски директори от цяла Европа ще садят дръвчета в Рила

Директори на горски стопанства от Европейския съюз ще садят дръвчета в Рила. Инициативата е под надслов „За зелена, обединена Европа” и ще се проведе на 12 април по време на организирано посещение в Природен парк „Рилски манастир" и Национален парк „Рила".

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе и неформална среща между генералните директори на горските стопанства. На форума на 11 април ще бъде представено състоянието на горското стопанство в България- животинско и растително разнообразие, защита на горите от пожари, системата за проследяване на дървесината, информация за горите във фаза на старост и др. Очаква се да бъдат обсъдени още: изпълнението на Регламент 995 на ЕС за дървесината (EUTR) и подготовката на държавите членки на ЕС за 13-а сесия на Форума по горите на ООН (UNFF13).

Участие във форума ще вземат представители на 21 държави в Европа, Организацията на европейските фермери и европейските земеделски кооперативи, Европейска асоциация на държавните гори.

Неформалната среща на генералните директори е предшествана от Седмицата на гората – 2018 г., която тази година е под надслов „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа”. В чест на лесовъдския празник цяла седмица ще бъдат засаждани дръвчета в различни територии на страната. Мащабно залесяване е предвидено за 10 април в местността Стара Кресна, където пожар унищожи хиляди декари иглолистни и широколистни дървета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България