Горски и ветеринари ще обучават ловци

Експерти от Североизточното държавно предприятие и Областната агенция по храните в Шумен стартират обучения на членовете на ловните сдружения и дружини, заради новите случаи на африканска чума по свинете.

В момента се изготвя график, като първите събирания ще бъдат в стопанствата, където има доказани случаи на болестта и са обособени санитарни зони за достъп и лов. През тази седмица експертите ще се срещнат с представители на 28 ловни сдружения, а от понеделник стартират тези с ловците от 388 ловни дружини на територията на СИДП. Първото събиране ще се проведе в сряда от 18 часа в залата на ПП „Шуменско плато“ в Шумен.

По време на обученията по места ще бъдат обсъдени новите случаи на АЧС, както и мерките за биосигурност и ограничаване разпространението на болестта. Обсъжда се и идеята на дружините да бъде предоставена безвъзмездно едра и средна строителна дървесина за изграждане на чакала, за да може да се улесни индивидуалния лов. Чрез него ще се намали запаса от дива свиня по места и щетите от заболяването ще бъдат по-малки, смятат експертите.

Подобни срещи с ловците ръководството на СИДП, съвместно със служители на ОБДХ, проведе и през миналата година. Тогава експертите на предприятието обясниха на хората какво трябва да се направи при намерено мъртво животно или отсреляно по време на лов, от кои части на тялото се вземат проби, по какъв начин и къде се изпращат. Идеята е да се преповторят най-важните неща свързани с болестта и предотвратяване на нейното разпространение, но и да се видят новите моменти, както и ситуацията в страната ни към днешна дата.

Коментари

Задължително поле