Горски и деца залесяват заедно в Седмицата на гората

В Смядово всеки предал 10 кг. хартия ще получи дръвче

Седмицата на гората стартира от 1 април. Служители на 4-те горски стопанства в Шуменско са подготвили занимателни инициативи за децата.

ДГС-Велики Преслав организира Ден на отворените врати на 1 април от 10 часа. Половин час по-късно експерти от стопанството ще запознаят ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство с професията на лесовъда.

По същото време официално ще бъде открита Седмицата на гората в ДГС-Смядово. Деца от ДГ „Маргаритка“ ще учат и ще се забавляват с игри, а служители на стопанството ще демонстрират пред тях как се гаси огън в гората.

В 10 часа на 2 април служители на ДГС-Преслав организират поход с игри и състезания за ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ и СУ „Черноризец Храбър“. Участниците в интерактивните игри ще получат награди от директора на стопанството инж. Янко Йорданов. През целият ден служители на община Велики Преслав, ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство и служители на горското ще почистват участъка до военното поделение край Кочово. В същия ден в ДГС-Смядово стартира традиционната кампания за предаване на хартия за рециклиране. За всеки 10 килограма стара хартия стопанството ще дарява по едно дръвче за залесяване. На следващият ден е предвидено залесяване с деца от детската градина в село Янково.

На 3 април служители на ДГС-Преслав и ученици ще залесят част от горска територия в землището на село Ловец.

Изложба с рисунки на деца от всички учебни заведения във Велики Преслав ще отвори врати на 4 април в 10.00 часа в административната сграда на стопанството. Всички участници ще получат награди и много изненади.

По същото време в Детска градина N1 в Нови пазар горски от местното стопанство ще учат и ще играят с децата, след което ще засадят дръвчета в парка на детското заведение.

На 5 април почистване на горски територии ще има в ДГС-Смядово и ДГС-Преслав, а на 6 април служителите на горското в старата столица ще залесят 10 декара с цер в землището на село Ловец. В акцията ще участват и туристите от ТД „Патлейна“. Залесяването във Велики Преслав ще продължи и на 9 април, като деца и горски са решили да направят парковете в СУ „Черноризец Храбър“ и ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ още по-зелени. Същият ден занятия ще има занятия по Горска педагогика с деца в Нови пазар.

Конкурс за най-добра рисунка свързана със Седмицата на гората обяви ръководството на ДГС-Върбица. Творбите на децата ще бъдат изложени в стопанството, а всеки един от участниците ще получи от директора инж. Хълми Амза подарък и награда. През цялата седмица в горското във Върбица ще има залесяване, за да могат повече деца да засадят своето първо дръвче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България