Горски конфискуваха 125 каруци и 6 коня

Над 1400 акта за нарушения са съставили през изминалата година горските стражари от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 125 каруци, 6 коня и 52 коли са конфискувани по време на проверките. Сред задържаните вещи, послужили на бракониери, има 32 моторни триона и 29 брадви и друг инструментариум за дърводобив.

Само в Шуменско на нарушители са съставени 161 акта и 102 констативни протокола. Голяма част от тях са срещу неизвестен извършител. В региона са "арестувани" 26 каруци, 14 коли, както и над 33 кубика незаконно добита дървесина.

За да се предотврати незаконната сеч, СИДП въведе засилен контрол на местата с по-висока концентрация на нарушения през зимните месеци. Проблемът е най-сериозен в районите с по-висока безработица, като достъпът на нарушителите е улеснен от голямата разпокъсаност на горите и добре изградената пътна мрежа. Статистиката показва още, че се крадат малки обеми дървесина - от 0,5 до 1 кубик за огрев. Често извършителите успяват да избягат или оказват съпротива.

Важна роля за ефективния контрол имат и гражданите, които подават сигнали на телефон 112. От лятото на 2015 г., когато стартира приемането на информация до края на м.г. са постъпили 864 сигнала, отчитат от СИДП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони