Горски обсъждаха мерки срещу чума по свинете

Стопански съвет, ръководен от директора на Североизточното държавно предприятие инж.Веселин Нинов, разисква една от най-наболелите през последните седмици тема - разпространението на болестта африканска чума по свинете.

До момента са проведени срещи с ловни сдружения в граничните райони Генерал Тошево и Балчик, а през следващата седмица подобни събирания ще има в Добрич и Тервел. За пореден път инж. Веселин Нинов акцентира върху това, че максимално трябва да се ускори отстрела на диви свине, при спазване на сегашните нормативни изисквания. Той посочи, че това е единствената превенция, която ще даде добри резултати, защото в противен случай държавата ще търпи загуби в големи размери. Само за обезщетяване на свиневъдите, ако чумата влезе в България, ще бъдат нужни 300 милиона лева.

Директорът на СИДП разпореди срещи с председателите на ловни дружини да бъдат организирани във всички стопанства до средата на месец юли, за да може планираните мерки да се приложат възможно най-бързо и да дадат резултат. В четвъртък в Шумен ще заседават експерти в дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства. Подобна среща ще има и във Варна, а в Балчик е поредното събиране с председатели на ловни дружини, за да се обсъдят мерки срещу чумата.

На стопанския съвет в сряда беше отчетено и изпълнението на лесокултурните дейности, като директорите на стопанства посочиха колко декара с нови гори ще залесят до края на годината и какво се прави за младите насаждения.

45% е общият процент на изпълнение на реализацията на дървесина от стопанствата в обхвата на СИДП към днешна дата. Инж. Нинов каза, че резултатите са повлияни от тежките метеорологични условия през първото шестмесечие на тази година, но въпреки

това изпълнението към момента е добро. Отлично са се справили през първата половина на годината ДГС-Омуртаг, ДЛС-Паламара, ДГС-Търговище, ДГС-Провадия и ДГС-Добрич. Изпълнението при тези пет стопанства е над 50% спрямо годишния план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България