Горски подновиха преградите срещу пожари

11 000 линейни метра минерализовани ивици и 27 000 метра лесокултурни прегради са подновени или изградени наново в ДГС-Смядово преди началото на пожароопасния сезон. Това съобщи директорът на териториалното поделение инж. Сава Савов.

Минерализованите ивици са изкуствено създадени незалесени терени, които механично са почистени до минерален почвен слой. Широки са 3-5 метра. Лесокултурните прегради са просеки до 6 метра и през тях свободно преминават автомобилите на пожарната.

През 2014 и 2015 г. на територията на стопанството имаше два пожара, вторият по-голям със значителни щети. Взето бе решение за допълнителни мерки за справяне с огнените стихии, като се разшириха ивиците и се изградиха на нови места. "Това помага по-лесно да се локализира огънят при възникване на пожар в горите и да се ограничат щетите", обясни инж. Савов.

Превантивните мерки, които са взети в стопанството се оказват изключително ефективни. През 2016 и 2017 г. в ДГС-Смядово пожари не е имало.

"Решили сме и тази година да не допуснем огън в горите. Още с първите горещи дни започнаха дежурствата, като в базата ни в местността "Цонкова барака" денонощно има наши служители, които следят обстановката. Подменили сме всички противопожарни табла на територията на стопанството и те разполагат с необходимата техника", обясни инж. Савов.

Той каза още, че горските работят съвместно с огнеборците от района, със служителите на общината и доброволното формирование в Смядово.

Отново напомняме на хората, че през лятото не трябва да палят стърнища, защото огънят се разраства бързо и обхваща големи територии. "Ако гражданите видят, че стърнища или горски територии са обхванати от пламъци, то нека веднага да подадат сигнал на телефон 112, за да можем да реагираме преди огънят да се е обхванал големи площи", призова инж. Савов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България