Горяха царските конюшни в центъра на София (ОБЗОР)

Унищожени са близо 2000 кв. м покривна площ

Една от знаковите сгради в центъра на София - “Царските конюшни” бе обхваната от огнена стихия в нощта на събота срещу неделя.

Около 2 000 кв. м. са унищожени от пламъците. Няма пострадали хора. Сигналът за инцидента е подаден минути след 03.00 часа. Близо 30 пожарникари са овладели стихията. “Запалило се е част от карето между бул. “В. Левски” и “Ал. Дондуков”, “Панайот Волов” и ул. “Врабча”.

Пламнали са покривите на сградата, която е с лице към ул. “Дунав” и прилежащата към нея сграда. Нямам представа как е станало. Пострадали са главно покривите”, каза Васил Цолов, кмет на район “Оборище”. Собственик на по-голямата част на земята под царските конюшни е варненският бизнесмен Янко Иванов. Преди няколко години тя беше продадена от бившия областен управител Веселин Пенев за 700 000 лв.

Пожарът в царските конюшниПо случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител. Въпреки, че няма статут на паметник на културата, съгласно приетият през 2015 г. ПУП е установено, че сградите на “Царските конюшни” притежават високи исторически качества и е предвидено запазването им. В тази зона не се допуска пристрояване и ново строителство.

В началото на тази година пък кметът на София Йорданка Фандъкова поиска “Царските конюшни” да бъдат обявени за паметник на културата от национално значение. От партия “Глас народен” настояха за незабавната оставка на министъра на културата Боил Банов, заради “неумение да опази българските културни ценности”.

В сградата “Царските конюшни” собственост имат няколко министерства, сред които е и МВР, както и Националната художествена академия. Янко Иванов заяви, че неговата част от “конюшните” – откъм “Дондуков” и “Васил Левски”, не е пострадала в пожара, а са горели постройки при ул. “Панайот Волов”, които са необитаеми и се водят на МВР.

ФандъковаЙорданка Фандъкова: Собственикът да възстанови автентичния вид

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от “Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район “Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния ? вид. Заради силния вятър е имало опасения, че огънят може да засегне и Първа английска езикова гимназия. Пострадалите сгради ще бъдат обезопасени.

Тодор ЧобановТодор Чобанов: Културното министерство бездейства

След пожара столичният зам.-кметът Тодор Чобанов обвини във фейсбук културното ведомство в бездействие. “Уважаеми г-н министър, ще “доживеят” ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как стават жертва на бездействието? Миналата зима Столична община изпрати до Вас предложение за обявяване на комплекса “Царските конюшни” за културна ценност от национално значение. Още няма резултат?”, написа той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България