Горящата Западна Стара планина заприлича на Калифорния

Снимка: Архив

Сто и двадесет души от горското стопанство, пожарникари доброволци и военни не мигнаха изминалата нощ в опит да ограничат най-големия пожар, който бушува в момента на Балканския полуостров в момента в района на Западна Стара планина.

Макар и не в такива грандиозни размери, ситуацията в района на стихийното бедствие напомня кадрите от пожарищата в Калифорния. Огненият ад на границата със Сърбия продължава вече четвърто денонощие и от съседната страна започва все повече да захапва наша територия.

От тази сутрин екипи от Държавно горско стопанство Чупрене обследват положението на запад от връх Миджур край Горни Лом. В този район гъст дим и мъгла пречат на видимостта и огнеборците трябва да проверят на място докъде е стигнал огъня за да предприемат необходимите мерки.

Пламъците обхващат обширен район от землищата на село Мартиново над Чипровци и село Горни Лом в община Чупрене. Тъй като държавната граница между България и Сърбия върви по билото, пожарът в по-голямата си част е на сръбска територия, но на места прехвърля и в България. По думите на директора на горско стопанство Чупрене инж. Димитър Христозов, горят пасища, които са над гората.

Според жители на село Горни Лом, които се задушават от пълзящия пушек, подобен пожар може да бъде изгасен само ако завали дъжд, тъй като теренът е с наклон от над 30 градуса и до бушуващата стихия може да се стигне единствено по тесни кози пътеки. Общата площ на пожара на територията на двете държави е 40 000 декара.

Директорът на пожарна безопасност в Монтана Венцислав Райков заяви: „Там са повечето борови гори, които горят върхово, трудно е за гасене…Има опасност пламъците през границата да се върнат отново на наша земя във Видинско”.

Райков информира, че заради мъглата в района на стихията се отлага гасенето с вертолет, което било предвидено за сряда в българската част на пожарищата. Появиха се информации в медиите, че Сърбия е поискала помощ за справяне с тежката ситуация от Русия.

Коментари

Задължително поле