"Господари на ефира": Ако институциите си бяха свършили работата навреме, нямаше да се стигне до случая с Митко Върбанов

Екипът на "Господари на ефира" изразява своята признателност към българското общество и медии, за солидарността и подкрепата към нашия колега Димитър Върбанов. Това съобщават от предаването относно агресията към журналиста.

Публикуваме оповестената позиция от екипа на "Господари на ефира" без редакторска намеса:

Както е добре известно вече, репортерът на предаването имаше сблъсък със служители на склада - обект на разследване на "Господари на ефира" от юни тази година. Той беше изхвърлен от тях, докато се опитваше да си свърши работата. Митко Върбанов беше настанен във великотърновската болница за временно наблюдение, с диагноза леко мозъчно сътресение.

За щастие /този път/ журналистът се размина без сериозни наранявания. Същевременно обаче, не можем да не споменем факта, че дотук въобще нямаше да се стигне, ако институциите си бяха свършили работата навреме. Прокуратурата и Агенция по храните получиха сигнал по този случай от "Господари на ефира" още през юни месец. Ние съответно получихме обещание, че складът с храни с изтекъл срок на годност, ще бъде затворен и храните - унищожени. Почти 4 месеца по-късно складът продължава да работи необезпокоявано и опитът на нашия репортер да продължи разследването завърши по този начин.

Изключително обезпокояващ е фактът, че опитите за саморазправа с журналисти в нашата държава зачестяват. Реакцията ни срещу всеки такъв случай трябва да е остра и категорична, за да не допуснем това да се превръща в ежедневие. Настояваме институциите да реагират навреме, когато получават сигнали за нарушения и неспазване на Закона, за да не допуснем в бъдеще, при някоя подобна саморазправа да се стигне до наистина трагични последствия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България