Гости от цял свят пристигнаха за XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Солидарността и милосърдието преодоляват граници

Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват граници, а думите от мотото "Агресия, кино, хуманност" са диагнозата, лекарството и изцелението на нашето съвремие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми в СОК "Камчия", който се провежда под нейния патронаж.

В тридневния киномаратон на няколко сцени ще бъдат показани 202 конкурсни ленти, избрани след селекция от над 1800 филма. Победителят ще получи Гран при - стъклена пластика, която пристигна с ретро кабриолет DKW от 1938 г. на тържествената церемония за откриването на фестивала.

Уважиха я над 100 актьори, режисьори, кинодейци, политици и общественици от целия свят. "Днес, когато фанатици и осквернители на ценностите водят битка с природата на човека и за умовете на младите хора, именно вие показвате чрез вашата работа, че човешкият живот няма цена и вяра, която да оправдава смъртта пред живота", обърна се към червенокръстците Илияна Йотова. Специална благодарност тя отправи към Медицинския университет-Варна, който заедно с БЧК е организатор на фестивала.

"Ако не беше изключителния професионализъм на лекарите от университета и варненските болници, нямаше да бъдат спасени много човешки животи и нямаше да се върне вярата на много семейства, че след нещастията има кой да им помогне, да им подаде ръка", каза Йотова. "Само културата и изкуството ще ни дадат глътка въздух и възможност да продължим напред", поздрави участниците ректорът на МУ-Варна, проф. Красимир Иванов. А председателят на БЧК акад. Христо Григоров изрази убеденост, че фестивалът ще продължи да се развива, тъй като киното може да обедини всички българи в борбата срещу агресията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България