Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Готвят промяна – помощи ще се дават само срещу трудова заетост

„Съвсем скоро ще има промяна в социалната система у нас и помощи ще се дават само срещу трудова заетост”, обяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов в четвъртък в Асеновград по време на националната кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция.

„Уверявам всички, че програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти се изпълнява, че се работи ефективно и че мерките са в няколко насоки – образование, трудова заетост, законност и подобряване на работата на социалните служби. Когато институциите се обединят, може да има резултат и може да се овладеят едни изключително опасни за цялата държава процеси”, декларира Валери Симеонов.

Той остана много изненадан от информациите, че тази неделя в града под Асеновата крепост се стяга нов голям протест и за него дори е поканена народната певица Валя Балканска. „Всичко, което е поето като ангажимент, е изпълнено. Днес открихме и полицейския участък, което беше последната и най-тежка задача, и тя вече също е изпълнена. Овладени са процесите на етническо противопоставяне, от службите за регистрация също са си свършили работата, така че надявам най-сетне Асеновград да се успокои. Всички искания на протестиращите са изпълнени до едно”, подчерта дебело вицепремиерът.

„На първо място беше осигурено 24-часово полицейско присъствие в циганската махала в квартал „Лозница”. И в момента го има. Второто, което бяхме поели като ангажимент, беше описването и премахването на незаконните постройки в квартала. До момента са съборени 16 постройки и са подготвени документите за още 17. Това са бавни процеси, тъй като имат право и на обжалване в съд, но процесът върви. Третото беше да се проверят живеещите в „Лозница” по постоянен адрес и това беше направено и бяха констатирани над 830 души без регистрация. По наше предложение беше осигурена охрана на всички тренировки на децата на язовир „40-те извора”. Прекратено бе къпането в язовира със съдействието на „Напоителни системи” и с присъствие на полицията. От 26 юни до момента има регистрирани 4 жени в циганската махала, като две от тях са се върнали от Турция, и 181 души в цял Асеновград. Едва 463 одобрени заявления за помощи за отопление от около 10 000 живеещи в квартал „Лозница”, допълни Валери Симеонов.

Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите асеновградчани призна свършеното от местната и държавна власт и уточни, че конкретният повод за предстоящото неделно шествие са внесените от адвокатите на арестуваните цигани контражалби в съда, че техните клиенти не са биячи, а са жертви на побой, извършен от тях от деца спортисти, родители и треньори от клуба по кану-каяк „Асеновец”.

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов съобщи, че заседанието на 24 август е първата от трите работни срещи на местната и държавната власт и институциите по проблемите на етническата интеграция. Първото заседание бе уважено от заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и на труда и социалната политика Росица Димитрова и омбудсманът на Република България Мая Манолова.

„Аз съм тук, защото съм убедена, че проблемите, колкото и да са сложни, трябва да се решават на място и на терен. А българските общини са мястото, където са реалните проблеми на хората. Добре е, че този разговор тръгва от Асеновград. Може би и промяната ще тръгне от Асеновград. Много се надявам, че това няма да е поредната говорилня с празни приказки, мащабни стратегии, визия и планове, а ще се коментират конкретни практически мерки, които да дадат реални резултати. Всички сме наясно, че за ромското включване се похарчиха не малко и европейски, и национални пари без реални резултати поради липсата на устойчивост на политиката на редица правителства по една тема, която тиктака в нашето ежедневие”, заяви в словото си на кръглата маса Мая Манолово.

Според националния омбудсман проблемът на проблемите у нас е образованието, отпадането на децата и специално на тези от ромската общност от училище и изобщо тяхното невключване в образователния процес.

„Предизвикателството е да се набележат конкретни мерки, които да обхванат всички малчугани и то още от детските градини. Ще настоявам за задължително въвеждане на детска градина или предучилищно образование за 4- и 5-годишните деца. Но считам, че задължителността трябва да върви ръка за ръка с безплатността. А това означава, че трябва да бъдат безплатни предучилищните форми за 4-годишните, като това ще струва на бюджета около 18-19 млн. лв. Годишната издръжка на дете е по 280 лв., които би следвало да бъдат осигурени от ресурса на МОН. Първата следваща стъпна е това да включва безплатна закуска, а след това и осигуряване на безплатен обяд на децата, които са обхванати в предучилищните форми”, предложи Мая Манолова.

Според нея обаче „прекрасните стратегии и новият закон за училищното и предучилищното образование като чели си остават в столицата на жълтите павета, защото местните власти и кметовете по места или не са разбрали, или не желаят да разберат за какво става дума”.

Омбудсманът даде за пример Община Исперих, където напук на правителствената политика, която казва „Всички деца в училище и задължителна предучилищна подготовка”, се закриват училища и детски градини в малките населени места за деца, за които родният майчин език не е българският. Едва 14% от ромите говорят български в домовете си, разкри още Мая Манолова.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева отбеляза, че в момента Министерски съвет изработва механизъм, целят да обхване всички деца, които не ходят училище. 20 % от децата в България не ходят на училище, като почти всички са от ромската общност,показват последните данни. В момента 1103 екипа от МОН заедно с агенция „Социално подпомагане” и МВР описват на децата, които евентуално са отпаднали от училище. Според зам.-министър Сачева ставало дума за 21 146 деца в цялата страна.Всичко това трябва да приключи до 1 септември, докогато трябва да бъдат изготвени и конкретни и работещи предложения за стопиране на тази негативна тенденция. България е на трето място в ЕС по брой на млади хора, които не работят и не учат. Става дума за 170 000 души, като 74% от тях живеят в малките населени места или селата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Е,бравосъ,най-сетне някой да се досети за това! Arbeit maht frei !

  2. Както биха казали зелените и соцпартиите в западна европа – това е фашизъм и стъпка към концлагерите.
    Ценности.

  3. Кой разруши НРБ? Кой съсипа порядъка в държавата? Социализмът бил лош, ретрограден, антидемократичен, доморасъл… Виновниците – това са криптоеврейските отрепки качени на власт още като се започне с Луканов, брадатия Филип, Соколов, Лучников, Беров, Софиянски, Костов, Кобурга и се свърши с ОПГ ГРОБарите, всички техни партизан-политикани, депутати, министри, магистрати, служби… Всички грабеха и рушаха безсрамно, всички лапаха ресурсите на България и за 25 години я превърнаха в пустиня във васална бананова дестинация, без суверенитет, без ресурси, без тежест и авторитет. Всички станахте марионетки на жидоянките и едни задкулисни артисти-козяци ви дърпат конците в ущърб на българите, и тяхната древна държава. Кога ще се осъзнаете бе? Всички вие сте вредни, пагубни продажници и излишни. Не можели да съществуват извън властта?! Искат още да дерибействат като милиардери, господари, аристократи, сякаш всички те не са се родили плебеи и нямат селско потекло?! Изчезвайте вече извън властта! Единствено народен съд може да въведе ред и наложи справедливост, неотменими наказания и възмездие!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.