Градивна критика на ползу изборите

Очакванията, че служебният премиер Огнян Герджиков ще разбие на пух и прах предшествениците си във властта, се оказаха  нещо като блъф в покера.

Преди доста десетилетия в заучените фрази от пленуми и конгреси съществуваше една част, която вървеше неизменно след отчитаните големи успехи в съответната област. Тя звучеше горе-долу така: „Независимо от постиженията, не може да се премълчат и някои слабости, които пречат на по-нататъшното ни развитие напред…“ После следваше изброяване на недъзите и пропуските в дейността на министерство, организация или комитет. Рядко се споменаваха конкретни имена, а ако това все пак се случваше, биваше предварително съгласувано с когото и където трябва. А виновните ги махаха и ги пращаха я на прокурор, но по-често за посланици в чужбина…

В петък служебният премиер направи бърз прелет над установените от министрите му нарушения и пропуски в ръководените от тях ведомства.  Какво всъщност беше казано? Или неказано? Въпрос на преценка. А последвалата неадекватна реакция на министри от кабинета „Борисов“, които скочиха на Герджиков, си беше издънка отвсякъде. Вместо да му благодарят за добрия тон, те почнаха да се обясняват, че… нямат сестра и тя не е еди-каква си.

Истината е, че обещаното ровене в гардероба на предшествениците натовари хората с някакво очакване за разкриване на гигантски далавери и личностно обогатяване за сметка на държавата. Някои си бяха въобразили, че наяве ще излязат факти за престъпни действия и политики на предишното правителство, които ще захранят екипите на главния прокурор Цацаров. Това обаче не се случи. Поне засега.

На 27 януари 2017 година при приемането на властта от тогавашния премиер в оставка Бойко Борисов служебният министър-председател Огнян Герджиков заяви дословно: „Искам да ви уверя, че ние първо оценяваме високо това, което сте направили, и ще надграждаме на това, което сте направили. Но вие поискахте да се направи сериозна ревизия, да се разрови издъно - не смятам да ви скършвам хатъра. Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, ние сме длъжни пред хората на България да направим така, както повеляват законите на страната.“

„Сериозната ревизия“ показа, че има доста сериозни нарушения във военното министерство. Там през 2016 година са проведени 113 процедури за обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 - за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ са установени нарушения на 45 от 82 процедури - повече от половината - 45 нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. Останалите са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция“, посочи служебният премиер. Това са думи от вчера, също на премиера Герджиков.

„Индикаторите за измама“ не са все още обвинителен акт, нито осъдителна присъда. Те са само червена лампичка. Така стоят нещата и с констатациите за нарушения в други ведомства. В министерството на икономиката са докладвани пропуски за залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации и изменения на критериите за подбор след отварянето на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участниците в обществените поръчки.

Забавяне в стартирането на процедури за възлагането на обществени поръчки е констатирано от Министерството на земеделието и храните в обществена поръчка за Програмата за развитие на селските райони, 2003-2007 година. „Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата от програмата от ЕК“, предупреди Герджиков. Забавяне има и в процедурата за обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна медицинска помощ и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството. При Министерството на вътрешните работи е констатирано забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016. Забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуването на наказателна процедура от страна на ЕК.

Критиката, както виждате, е градивна и другарска отвсякъде. Тъй че, господа от ГЕРБ, не се правете на ощипани, а вникнете именно в градивността. Тя предопределя и успешното провеждане на честни избори след месец и нещо.

Тук е мястото да напомним, че служебното правителство има всички правомощия на редовното с някои изключения. Например да сключва междудържавни договори или да тегли държавно гарантирани заеми, защото те подлежат на ратификации от парламента. Никъде не пише, че не може да ревизира предшествениците си или че няма право да сменя областните управители и шефовете на държавни дружества.

Държавата не е в насипно състояние

Поемаме една държава, която не е в насипно състояние - никакво съмнение нямам в това, но една държава, в която за съжаление са се вършили от години по-големи или по-малки безобразия и това всички ние го знаем”, заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков.

„Не че искаме да направим тотална ревизия - нито можем, нито искаме да правим подобно нещо. Даваме един малък скромен принос с надеждата, че тези след нас ще продължат същото.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари