Градове в ЕС на бунт срещу мерките

Полицаи задържат протестиращ край централната гара в Брюксел.

500 арестувани на протест в Брюксел

Разходка във Виена против ограниченията

Стотици излязоха на протести в различни европейски градове, за да изразят несъгласие с продължаващите строги ограничителни мерки срещу коронавируса. 

Демонстрациите късно в неделя бяха в нарушение на противоепидемичните разпоредби и бяха разпръснати от органите на реда, като бяха извършени и множество арести. 

Близо 500 души бяха задържани в Брюксел, тъй като не се подчиниха на предупреждението на полицията хората, които планират да участват в протестните акции, да стоят далеч от един от символите на Брюксел - Атомиума, и от централната гара, тъй като в противен случай може да бъдат арестувани. В Белгия, в която е в сила вечерен час срещу разпространението на COVID-19, досега нямаше протести срещу мерките. Сега обаче страната се подготвя за възможно разрастване на недоволството след размириците от последните седмици в съседна Нидерландия. 

Там отново имаше демонстрации в неделя. В Амстердам полицията разпръсна събрало се множество, като за неспазване на социална дистанция и нарушаване на забраната за обществени събрания е арестувала 30 души. 
Във Виена към 5 000 души излязоха на т.нар. разходка срещу правителствените мерки, като не са спазвали изискванията за дистанция и носене на маски. Стигна се и до арести.

Няколкостотин души пък протестираха в град Копер, Словения, срещу повторното затваряне на училища, само седмица, след като бяха отворени.

Заплашват ги солени глоби

Ресторанти отварят въпреки забраната

Франция лишава нарушителите от държавна помощ

Ресторантите във Франция са затворени от 30 октомври. 

Ресторантите във Франция, които работят нелегално в нарушение на забраната заради коронавируса, няма да получават държавни помощи в продължение на месец, заяви днес министърът на икономиката Брюно Льо Мер, предаде АФП.

Предупреждението бе отправено в момент, когато някои заведения решиха да отворят въпреки забраната, влязла в сила от 30 октомври. Миналата седмица в Париж бяха открити 24 нелегално работещи ресторанта. Помощта за ресторантьорите във Франция възлиза на 10 000 евро на месец или възстановяване на 20% от оборотите за 2019 г., но не повече от 200 000 евро на месец.

Собственици на барове и ресторанти в Загреб също смятат да нарушат правилата и да отворят заведенията си. Те са затворени до 15 февруари, а нарушителите могат да глобени с до 9300 евро.

Срещу затварянето на заведенията се надигнаха и в Унгария. Над 100 ресторанта в страната са се включили в кампания за протестно отваряне, въпреки заплахата от глоби между 2800 и 14 000 евро и принудително затваряне за шест месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа