Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Градската художествена галерия в Пловдив представя съвременно изкуство от Израел

На 4 май (четвъртък) от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия на Главната улица “Княз Александър Първи” 15 в Пловдив ще се открие изложбата на известната съвременна художничка от Израел Дорит Фелдман. Артистката представя поредица от 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба със заглавие “Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)”. Колекцията е обогатена и от видеоинсталация, наречена “Думите на земята”, а самата изложба се посвещава на деня на независимостта на Израел.
Понятието “геофилософия”, което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на 20-и век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари. Според куратора Шърли Мешулам изложбата представя “рефлективно-концептуални основи”, съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.

Като концептуален артист Дорит Фелдман подчертава: “В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които “повърхността” и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен.

Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата “Геофилософия – където текстът се превръща в образ” акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята – като доказателство за територията във времето”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.