Градската художествена галерия открива годината с мащабна изложба

Градска художествена галерия-Варна
Инсталация "Картината" на Ванко Урумов и Милко Божков от 1985 г. е сред експонатите в изложбата.

"Новатори от 80-те години на ХХ век" представя 136 творби от 70 автори

Мащабна изложба на 136 творби от 70 български художници и майстори на пластичното изкуство открива годината в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Експозицията "Новатори от 80-те години на ХХ век" ще бъде отворена за посетители от 20 до 28 февруари.

"Една от целите е да покажем жизнеността и значимостта на варненската художническа общност през 80-те години, когато градът се превръща в  активен и влиятелен център на изобразителните изкуства у нас. В разцвета си тогава е легендарният комплекс в някогашната фабрика "Вулкан", където творят няколко десетки талантливи художници. Във Варна по това време се създава изкуство, наситено с артистичен бунт срещу консервативните норми", анонсира кураторът на изложбата Румен Серафимов.

Той припомни, че  именно в морската столица през 80-те години на миналия век се появяват първите в България официално представени художествени инсталации на Милко Божков и Ванко Урумов, както и произведения на концептуалното изкуство на Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев. Част от тях ще бъдат показани в експозицията. 

 

Коментари

Задължително поле