Градският прокурор на София пред "Труд": Само наблюдаващият прокурор преценява на кого да повдигне обвинение по „Булгаргаз“, коментарите на Петков и Рашков са притеснителни

Илиана Кирилова

„Не съм запозната с тези коментари, но ако са направени в този им вид, считам същите за силно притеснителни.“

Това заяви за „Труд“ градският прокурор на София Илиана Кирилова, попитана как ще коментира изявленията на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, че очакват повдигане на обвинения по разследването, свързано с „Булгаргаз“ и свалянето на имунитет във връзка с делото за АМ „Хемус“.

„Няма да коментирам висящи досъдебни производства без разрешението на наблюдаващите прокурори, каквито са изискванията на НПК“, допълни още Кирилова.

„Разследванията се провеждат под надзора и ръководството на наблюдаващите прокурори, разпределени на принципа на случайното разпределение. Съгласно българското законодателство обвинение се повдига, едва след събирането на достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер и след доклад на прокурора. С оглед на това – дали и срещу кого, по дадено досъдебно производство да бъде повдигнато и предявено обвинение, е преценка единствено и само на наблюдаващия прокурор по делото, а не на представители на изпълнителната власт", посочи прокурорът.

В тази връзка, призовавам същите стриктно да спазват българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност. Министърът на вътрешните работи и премиерът следва да са запознати и с разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“, коментира още Кирилова.

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура припомни още, че според разпоредбата на чл. 46, ал. 2, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“.

„Отделно, съгласно чл. 198, ал. 1 от НПК, материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“, допълни още Илиана Кирилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта