Градушки помляха половин България (обзор)

На много места в северозападната част на страната са потрошени покриви, стъкла и дограми, наводнени са мазета

Гръмотевични бури и мощни градушки помляха половин България в нощта срещу понеделник. Интензивните валежи продължиха на много места в страната през целия ден. Заради това за втори пореден път премиерът Бойко Борисов свика правителствения Щаб за защита при бедствия. Щетите са значителни, най-вече в северозападната част на страната.

Най-обилни бяха бурите в Плевенско и Кнежа, където само през нощта се изсипаха над 120 литра дъжд на квадратен метър. Във Враца валежите бяха над 75 литра, а в районите на Вършец и Ловеч – над 55 литра на квадратен метър.

Истински апокалипсис връхлетя в община Левски, където градушката с размерите на голяма дюля помля жилищни сгради, къщи, коли, пътни настилки и дървета. Огромни щети са нанесени на оранжерията в покрайнините на града, която изнася продукция за Западна Европа, както и по фасадите на блокове и постройки в близост до МБАЛ-Левски.

„Първата градоносна вълна удари малко преди полунощ, парчетата бяха колкото топка за голф. Около 3:00 ч. през нощта започна да гърми, все едно ни обстрелват. Ледените късове бяха по-големи от юмрук“, разказаха пред „Труд“ потърпевши.

2-1-new

Силният вятър и градушката са отнесли на част от капандурите на жилищните сгради. Потрошени са покриви и керемиди, спукани или счупени са стъкла и дограми, по улиците е апокалипсис, разказаха хората. През целия ден в понеделник в града продължиха дейностите по отводняване и разчистване след стихията. Наводнени са и мазета и къщи в околните села, част от посевите са унищожени.

Без ток в Западна България останаха 12 селища, заради паднали дървета върху електропроводи. До късния следобед в общините Ловеч, Угърчин, Летница, Ябланица и Тетевен все още имаше населени места без електричество.

Язовир Долна Кремена в мездренското започна да прелива с 5 см. над преливника. Обемът на съоръжението се изпуска през кран и няма опасност за разлив на вода, съобщиха от община Мездра.

Около 08.30ч. сутринта малката река в село Ребърково е излязла от коритото си в района, в който се влива в река Искър. С чували с пясък превантивно бе изградена дига по поречието на река Боденска.

След интензивен и проливен дъжд около 13:20 часа преляха водите на язовир „Николаево” в района на Тенекиен хан в област Плевен. Второкласния път Плевен - Ловеч бе затворен за всички моторни превозни средства поради наводнение и свличане на голямо количество земна маса. Евакуирани бяха всички автомобили в участъка. Кметът на Плевен Георг Спартански обяви частично бедствено положение. Създадена е организация за спиране на движението след отбивката за село Слатина.

 

В централните и източните райони

Валежите продължават и утре

Синоптиците предупреждават, че утре в сутрешните часове валежи, гръмотевици и градушки ще има главно в централните и източните райони.

Над останалата част от страната облачността постепенно ще се разкъсва и намалява, в следобедните часове – до предимно слънчево време. В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури на повечето места ще са между 21° и 26°. Спиране на валежите и подобрение на времето почти навсякъде очакваме в късния следобед.

 

Най-много валя районите Банкя, Люлин и Витоша

„Вардар“ „Кукуш“ в София се превърнаха в реки

2-2

Градушка, на места с размер на орех падна и в София в неделя през нощта и в понеделник сутрин. Заради силната буря, има съборени дървета и клони, счупени керемиди. Към 7 ч. сутринта бяха наводнени кръстовището на булевардите „Вардар“ и „Възкресение“ и това на ул. „Кукуш“ и бул. „Сливница“. Около обяд обстановката в града бе нормализирана, съобщиха пред „Труд“ от общината.

Най-много валежи е имало в районите Люлин, Банкя и Витоша, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 4 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община реагираха на сигнали за помощ. Градушка се изсипа и в Драгалевци, където са има унищожени градини.

Част от светофарите не работиха заради спирания на тока, но проблемът бързо бе отстранен.

Във всички райони има дежурни, които следят обстановката. Наблюдават се и нивата на речните корита, които към момента са в норма. Във връзка с прогнозираните и продължаващи валежи, се вземат допълнителни превантивни мерки за предотвратяване на наводнения. Областният управител Илиан Тодоров изпрати указания до кметовете на 22-те общини от областта, до РД ПБЗН-София, и до директорите на „Басейнови дирекции“ за затягане на мерките при евентуални бедствия.

 

Стимулират с 500 лв. служителите

Протест в агенцията за борба с градушките

02-3

Служители на Изпълнителната агенция за борба с градушките протестираха за пореден път заради ниските си заплати и мизерни условия на труд.

По-късно на среща в министерството на земеделието министър Румен Порожанов пие три ангажимента в споразумение, подписано със синдикални организации от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Допълнително ще бъде изплатена сумата от 386 000 лева общо или средно по 500 лева месечен бонус за юли на ракетострелец, съгласно последната им атестация като държавни служители за първото полугодие на 2017 г.

Министърът се ангажира също и да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата 2018 година. В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места. Третият ангажимент е да се съдейства да бъде вписана професията „ракетострелец" в общия класификатор на професиите, за което синдикатите настояват отдавна.

Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието обясни, че стачката не е минала по законовия ред и протестиращите са само в един от 9-те полигона у нас. Активният противоградов сезон е пет месеца – от май до октомври, а служителите в ИАБГ получават целогодишно възнаграждение.

 

В Свищовскo

Скъсани жици убиха три крави

02-5

Три крави са убити от скъсани заради силната буря проводници в свищовското село Овча могила, а стопанинът им е със счупен крак. Мъжът е откаран в болницата в Плевен.

Селища в Свищовско и Павликенско осъмнаха без ток и вода, с изпочупени клони и изкоренени дървета. Резултатът от природното явление е съсипана селскостопанска продукция и потрошени покриви на къщи. Аварийни групи работят по отстраняване на повредите, освободен за движение е пътят през павликенското село Червена, където бяха паднали дървета.

 

В Търговище

Ураганен вятър отнесе покриви

2-4

Ужасяваща буря с ураганен вятър, силна градушка и дъжд, като пелена, помляха Търговище в късния следобед днес. Из целия град и по междуселските пътища има изкоренени и пречупени огромни дървета, включително паднали върху автомобили. Отнесени са ламарини на покриви. Няколко улици буквално са превърнати в езера, след като за 20-на минути паднаха по 26 литра на кв. м.

Бурята затвори пътят Търговище-Попово. Към 16,30 часа нямаше данни за пострадали хора. Щетите тепърва ще се установяват.

Проливни дъждове и градушки паднаха и в област Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България