Градушки удариха област Монтана

Снимка: Архив

Проливни дъждове и градушки паднаха в началото на новата седмица в област Монтана. Въпреки бурите след опасните жеги обаче няма бедствия и пострадали хора, съобщиха от Областната управа. Валежите в Северозапада започнаха още в неделя привечер. Между 18 и 20 часа в почивния ден дъжд и градушки се изсипаха над Берковица, Замфирово, Георги Дамяново, Дълги дел и Копиловци.

„Ледените зърна бяха малко по-големи от лешник. Обрулиха част от лозята и градините, има щети и по нивите. Къщи и хора обаче не пострадаха. Това е втора градушка, която ни бие през последните дни. Засега щетите не са големи, дано само да няма още такива изненади...”, каза кметът на Замфирово Ангел Ангелов.

По данни на Хидрометеорологичната станция в Монтана във Вършец са паднали 53 литра дъжд на квадратен метър, във Вълчедръм, Лехчево и Бъзовец – 34 литра, в Берковица и Говежда  – 28 литра, в Замфирово – 25 литра, в Монтана и Чипровци – от 12 до 18 литра. Заради бурите в неделя вечерта е бил свикан и Областният щаб за борба с бедствия, но не се е наложила намесата на спасители. На места електричеството е било спряно заради аварии, но повредите са отстранени бързо, заяви областният управител Росен Белчев. Само за една нощ температурите в област Монтана паднаха с близо 20 градуса, коментираха метеоролозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България