Градът с име на царица празнува на 21 май

Елена привлича с природа, история, култура и местни кулинарни изкушения

Eдин от най-хубавите празници в историята на възрожденския град Елена е 21 май - Ден на светите равноапостоли Константин и Елена. Той е обявен за ден на града през 1990 г. и ако тогава скептиците са били повече от ентусиастите Елена да има свой празник, днес улиците, площадът и най-вече дворът на Даскалоливницата, където по традиция е тържествената церемония, се изпълват с народ.

Няма друго селище по земите български, което светла царица да е съзидала и със своето име назовала. На 21 май тържествен звън на църковните камбани, извисени над големия храм ще възвести началото на празника, което по традиция се провежда край прочутата Даскалоливница. Преди повече от 170 години еленчани открили силата на знанието - неоценимото богатство на всеки един народ. И местният даскал Момчилов основал в града първото класно училище у нас, направил от него цял университет, та да имаме и ние, българите, учители, знания и светлина. Петко Рачев Славейков от Трявна, пръв учител в училището, го увековечил с милото име Даскалоливница. В този град всяка педя земя тежи от история и слава. Чардаклии къщи пазят спомени за горди и свободолюбиви балканджии, будители, книжовници, църковни водачи, записали златни страници в българската история.

Елена не е само славно минало. Един от най-хубавите български градове има своето настояще и най-вече своето бъдеще. Тук чудесно се съчетават природа, история и култура с възможности за развитие на туризъм. Все по-търсени на пазара са местните екологични продукти - еленско кисело мляко, сирене, кашкавал, еленски бут, филе “Елена”, вино от арония, плодовите сокове “Дивус”.

Най-голямото богатство на възрожденския град са неговите хора - предприемчиви, открити и гостоприемни, достойни потомци на родолюбиви поколения. И в делник, и в празник на своите гости ще предложат най-хубавото, на трапезите ще сложат най-вкусното. И с гордост ще разказват за своя град, когото заради трите църкви в миналото наричали Българския Витлеем и малкия Атон на Балканите и когото светла царица съзидала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони