Гражданка, спасила ранено улично куче, осъди община да й плати разходите

Илюстрация: Архив

Гражданка, поела грижите и разноски за лечение на блъснато от кола улично куче, осъди общинска администрация да й възстанови разходите. Поредният казус с бездомно животно е гледан на втора инстанция в Окръжния съд в Разград, който е потвърдил, че: "Предприемайки и полагайки необходимите грижи за лечението на болното куче и поемайки разходите за това, тя е извършила чужда работа, изпълнила е задължението на ответника - Община. Тъй като работата е водена уместно, не е водена против волята на заинтересования, но и не е одобрена от него, на ищцата се дължи обезщетение". Така общинската администрация в Исперих трябва да плати на жената 963 лв. за две операции на кучето и разноските по делата.

Кучето, заради което са водени делата, е пострадало в края на януари 2018г., когато било намерено от жената на улица до училище в Исперих. Животинчето агонизирало и на място бил повикан ветеринар, който оказал първа помощ. В последствие кучето било лекувано в Разград и му били направени две операции. Гражданката звъняла многократно в общината, внесени били и писмени сигнали за предприетото лечение и направените разходи, които били поети от жената, нейни приятели и познати. Тъй като не последвал отговор от администрацията, се стигнало до делото.

На две инстанции магистратите се произнесли, че гражданите са свършили работата на общината, която трябвало да полага грижи за бездомното животно.

От там пък възразили, че гражданката е можело да уведоми и други институции, но съдът се е позовал на текстове от Закона за защита на животните, според които болните кучета без стопани са под надзора и грижите на общината. Трябвало е тя да осигури спешна ветеринарномедицинска помощ и да настани кучето в приют или друг обект, както и да вземе мерки за лечението му.

Коментари

Задължително поле