Гражданска инициативна група организира честване на 60-годишния юбилей на паметника на Альоша в Пловдив

Гражданска инициативна група „Альоша“ кани на жителите и гостите на Пловдив на тържествено честване на 60-годишния юбилей от построяването и официалното откриване на Паметника на съветската армия навръх Хълма на освободителите. Паметникът на Альоша е открит на 5 ноември 1957 г., а тържествата ще се проведат на 12 ноември. Празничната програма започва с поклонение от 12 часа на Хълма на освободителите (Бунарджика), където пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва, а слово ще произнесе доц. д-р Симеон Кацаров, заместник-декан на Философско-историческия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“.

От 13.30 часа в Градския дом на културата „Борис Христов” в Пловдив ще започне тържествен концерт в две части. Първата част включва историческа ретроспекция и мултимедийна визуализация, отразяваща проектирането, изграждането и официалното откриване на монумента. Ще бъдат упоменати участниците в построяването и ще се наградят техни живи наследници с благодарствени значки. Отразен е периодът, в който пловдивската общественост и гражданите на България се обявиха против решението на местната власт за събарянето на паметника Альоша и не допуснаха неговото премахване.

Ще бъдат обявени организациите, гражданите и съюзите - защитници на паметника, а някои от тях ще получат награди.  Във филма ще бъдат показани и посещенията на официални дипломатически делегации, космонавти, изявени личности и институции, както и официални чествания и културни събития, провеждани на паметника. На официален представител на пловдивската общественост ще бъде връчен благодарствен плакет от руския народ за запазването на монумента. Във втората част на концерта на сцената ще излязат български и чуждестранни изпълнители, сред които Биг Бенд Пловдив и фолклорен ансамбъл „Тракия“.

В седмицата преди тържественото честване, съвместно с Центъра за руски език и култура към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са организирани три конкурса: за есе, детска рисунка и фотография на тема Альоша. Най-добрите работи ще бъдат наградени по време на концерта в Градския дом на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България