„Гражданска отговорност“ поевтиняла едва с 3%

Най-малко плащат водачите над 45 години

Понижение за опитните шофьори

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ е поевтиняла едва с 2,6% за първото полугодие на 2020 г., въпреки че по време на извънредното положение у нас, заради Covid-19, трафикът по пътищата ни бе в пъти по-нисък, а катастрофите с над 500 броя по-малко в сравнение с 2019 г.

През януари средната цена на полицата е 328,87 лв., а през юни е 320,64 лв., показват данни на онлайн платформа за сключване на застраховки, която работи с над 10 застрахователни компании. Най-голямо намаление от над 3,6% обаче има за шофьорите на възраст над 45 години, които така или иначе плащат най-малко за полицата. Причината за това е, че те имат най-голям опит зад волана. Средната цена на „Гражданска отговорност“ за водачите над 45 години е 275,69 лв., за тези между 25 г. и 45 г. е 281,25 лв., а за шофьорите на възраст под 25 г. е 425,56 лв., или със 150 лв. повече, отколкото за най-опитните зад волана.

През първата половина на годината намаление с над 3% има и при цените на застраховките за коли с двигател над 2500 куб. см, както и за тези с регистрация в Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол и София-област.

За най-малките коли с мощност до 1300 кубика средната цена на „Гражданска отговорност“ е 281,69 лв. За тези до 1600 кубика цената нараства до 288 лв., а за по-мощните до 2000 кубика средната цена е 312 лв. За най-мощите автомобили с двигатели над 2500 кубика полицата струва средно 418,72 лв.

Цената на застраховката за фирмените коли също намалява от началото на годината като през юни е в границите между 231,10 лв. и 562,27 лв.

До 1021,78 лв. стига цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за младеж до 25 години с мощна кола с обем на двигателя над 2500 куб. см., показват още разчети. Най-ниската цена на полицата пък е 194,95 лв. Стойността на полицата зависи от критерии като възраст на водача, мощност на автомобила и област от страната, в която е регистриран.

Най-евтино е в Бургас и Стара Загора

Цената на застраховката “Гражданска отговорност” е най-ниска в областите Бургас, Стара Загора, София област, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Тук влиза по-голямата част от Южна България, а средната цена на полицата е 300,59 лв., показват данни на онлайн платформа за застраховки.

На второ място по най-ниски цени са Пазарджик и областите в Северната Централна част на България - Плевен, Ловеч, Русе, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище, Сливен и Шумен. Средната цена на “Гражданска отговорност” в тези области е 310,10 лв.

На трето място са Пловдив и Варна, където шофьорите плащат за полицата средно по 327,47 лв.
Столицата е в самостоятелна група от отношение на цените на застраховката и заема четвърто място в класацията. Средната цена на “Гражданска отговорност” в София е 341,72 лв.

Най-високи са цените в Западна България и част от областите по река Дунав. В Перник, Кюстендил, Благоевград, Видин, Монтана, Враца, Силистра и Добрич средната цена е 345,65 лв.

Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност:

Влиянието на кризата с COVID-19 ще усетим в цените догодина

Застраховката „Гражданска отговорност“ следва да продължи да се определя на пазарен принцип – спрямо търсенето и предлагането, а не да бъде налагана административно. В момента имаме спад на потреблението, което води ш до понижаване на цената на полиците, коментира пред „Труд“ Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност. На въпрос дали спадът на цените се дължи на по-ниския трафик, но по-малкото катастрофи с пострадали и щети за последните месеци заради кризата с COVID-19, Милчев отговори така: „Безспорно, че има такова влияние, но всъщност истинската картина на тази криза ще видим в цените през 2021 година, когато компаниите изчислят своите приходи и разходи и направят новите си разчети. От Института очакваме „Гражданска отговорност“ да намалее още“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари