„Гражданска“ поскъпва за превишена скорост

Променят правилата, за да не се трупа лоша история на колата

33% от нарушенията водят до завишаване на цената

Превишаване на скоростта с поне 20 км/ч над разрешеното в населено място ще носи на шофьора повишаване на рисковия му клас с една степен, а застраховката “Гражданска отговорност” ще поскъпва с 10%. Това е една от идеите за промени в системата “бонус-малус”, които обсъдиха експерти и представители на надзора, бизнеса и неправителствени организации. Първоначално предложеният праг за превишение на скоростта с 10 км/ч, при който застраховката да поскъпва, ще бъде вдигнат на 20 км/ч, но за автомобили с опасни товари рисковият им клас ще нараства и при превишение на скоростта с 11 км/ч.

Друга обсъждана промяна решава проблема с продажбата на коли, с които са правени нарушения. “Проблемът с продажбата на автомобилите и наследяването на малус класове в “Гражданска отговорност” може да се разреши, като бъдат вписани всички лица, които могат да управляват автомобила. Тогава колата ще бъде освободена от тежести”, коментира председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Все още не е ясно дали имената ще се записват в талона на колата или в полицата на застраховката.

На въпрос кога очакваме системата да влезе в сила, Караиванова отговори, че са нужни промени в Кодекса за застраховането и Закона за движение по пътищата, а това ще удължи въвеждането на “бонус-малус” с няколко месеца, но се надява, че ще бъде в рамките на 2019 г. Освен това връзката между КАТ и Гаранционния фонд ще бъде готова най-рано през април 2019 г.

След една година изрядно шофиране цената на “Гражданска отговорност” за водачите без нарушения ще се понижи с 30 лв. и ще стане 270 лв. за около 2,7 млн. автомобила, показват разчетите на КФН.

По време на обсъждането на системата “бонус-малус” стана ясно, че само 33% от нарушенията ще влияят на цената на полицата. Беше обсъден и проблемът с малусите при служебните автомобили. Оказа се, че 40% от катастрофите се причиняват при шофиране на служебни автомобили, като малусът тогава ще се начислява на автомобила и на водача.

 

Разчети на Комисията за финансов надзор

100 хил. коли с малус над 200%

За 100 хил. автомобила цената на “Гражданска отговорност” ще стане двойно по-висока, показват разчети на КФН. А собствениците на над 2 млн. коли ще ползват бонус. 238 742 автомобила ще са с най-ниските класове малус (9-11 клас) през първата година и ще плащат за “Гражданска отговорност” до 360 лв. Това обаче са едва 7,6% от колите в страната. 60 228 са автомобилите, които ще плащат между 440 и 680 лв. застраховката (1,9%). 54 547 коли ще попаднат в класове 15-17, което ще повиши застраховката им до 930 лв. Под 1%, или 23 630 превозни средства ще са с малус в предпослените класове и джобът им ще олекне с между 800 и 1100 лв. Само 11 028 коли ще имат максималния малус клас 20 и ще плащат по 1200 лв. за полица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика