Грандиозно честване на 24 май в Пловдив с 6 сцени и концерт с над 320 хористи

Владиката Николай ще отслужи молебен пред паметника на светите братя Кирил и Методий

Грандиозно честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще има в Пловдив тази сряда. За първи път през тази година по пътя на традиционното шествие на 24 май ще бъдат разположени 6 отделни сцени с концертна програма.

Изборът не е случаен, защото 6 е броят на буквите в думата "ЗАЕДНО", която е мотото на "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019". Първата сцена ще е на площад "11 май" пред ПХГ "Св. св. Кирил и Методий", втората - пред сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов", третата - на Римския стадион, четвъртата - на Стълбите на Каменица, петата - на площад "Стефан Стамболов" пред сградата на общината, а шестата - пред бившия Партиен дом на площад "Централен". За първи път през 21-ви век колоната от ученици, учители и ВИП-персони ще продължи до площад "Централен". Именно там ще е кулминацията на тържествата навръх 24 май - общото изпълнение ЗАЕДНО на над 320 певци от пловдивските хорове. Всички те заедно под диригентството на доайена на хоровото изкуство в Пловдив Златина Делирадева ще изпълнят 3 песни - "Де е България?", Химна на Пловдив и "Върви, народе възродени".

Тържествата в града под тепетата ще започнат в 9 часа с връчване на почетния знак, почетната значка и грамоти на Пловдив на заслужили дейци в Актовата зала на ПХГ "Св. св. Кирил и Методий". По същото време в едноименния храм ще бъде отслужена празнична литургия от пловдивския митрополит Николай. След това владиката ще отслужи молебен пред паметника на славянските равноапостоли и ще поведе шествието заедно с кмета Иван Тотев и губернатора Здравко Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони